Balatonlelle: itt a IV. Murci Gasztrofesztivál

A IV. Murci Gasztrofesztivál ezúttal is a balatonlellei Kishegyen várja október 22-én a gasztronómia szerelmeseit. Sok helyen már friss murcit és újbort is ihatunk. A fesztivál a balatonlellei és balatonboglári vállalkozók összefogásával indult, mára pedig 7 helyszínen 12 étterem, 12 borászat, 1 delikát üzlet és 2 cukrászda kínálja finomabbnál finomabb portékáit. Megtalálhatók lesznek a környék kézművesei is – írja a likeBalaton.hu.

 

Az ősz ízei a Murci Gasztrofesztivál kínálatában: Vargányakrémleves, Angus Stefánia, konfitált tarja, szarvas tortilla, szőlős kacsamájragu és marinált fogas.

Csak néhány finomság az éttermek egyedi kínálatából. A borok pedig ezúttal is elvarázsolják a szakértő közönséget.

– Murcit, mustot és a korai szüretelésű fajtákból már újbort is lehet kóstolni – mondta a likeBalaton.hu-nak Bór Norbertné szervező, aki egyben a Balatonboglári Borvidék hegyközségi tanácsának titkára. – Úgy érezzük, hogy az idei évjárat jó lesz. De választhatnak az ide érkezők épp úgy érett vörösborokat, mint üde, gyümölcsös fehérborokat vagy rozékat – tette hozzá.

– Újdonság, hogy egy balatonszemesi cukrászda is csatlakozott az eseményhez, akik “mindenmentes” süteményekkel várják a vendégeket. Így kedvezni tudunk a cukorbetegeknek és a gluténérzékenyeknek is – említette a szervező.

 

Vihetünk kóstolópoharat

A “Csengős kereszt” magasságában idén is lezárják a forgalom elől a Kishegyi utat, és csak gyalog lehet felmenni. 12-től 20 óráig vannak nyitva a helyek, délelőtt 11 órától 2 városi kisvonat szállítja azokat a vendégeket a helyszínre, akik nem szeretnének autóval közlekedni. A városi kisvonatok a központban lévő buszmegállóból indulnak, megállnak az iskola előtt, a végállomásuk pedig a Gémeskútnál lesz. Így kényelmesen fel lehet jutni a helyszínre.

Az első megálló a Konyári Pince, a második a Pócz Pincészet és Borbisztró, aztán a Hegyi Borterasz, majd a Zöld Ajtós Ház következik. Az ötödik megálló a Bolemon tanya, a hatodik a Majthényi Présház, a hetedik pedig a Szent Donát kápolna melletti nagy parkoló.

– Kóstolópoharat minden borászatnál lehet vásárolni, de a megköszönjük a vendégeknek, ha magukkal hozzák a régit.

Azt is megtöltik a vendéglátók – hívta fel a figyelmet Bór Norbertné, aki hozzátette, a Majthényi Présháznál a családokat gyereksarok várja játszóházzal és őszi játékokkal.

 

Debrecenből is jönnek Murci Gasztrofesztivál programjaira

A Hegyszépítő Társaság ötlete alapján minden évben tavasszal és ősszel tartanak “nyitott pince napokat” a Kishegyen. Épp úgy vonzó a nagyközönség számára a tavaszi Kishegyi Kortyok és Falatok, mint az őszi Murci Gasztrofesztivál.

– A szálláshelyek forgalmát tekintve áprilisban és októberben is érkeznek vendégek. Vannak, akik Szegedről, Makóról, Debrecenből utaznak ide a rendezvény miatt. Három napot eltöltenek a településen, meglátogatják az éven át nyitva tartó helyeket, kirándulnak. Sokan felmennek a Parkerdőbe akár gyalog, akár kerékpárral – mondta a szervező, majd hozzátette, tapasztalatuk szerint akik eljönnek és megkóstolják a kínálatot, azok a szezonban is visszatérnek a vendéglátóhelyekre.