A Zöldek a Balaton védelméért is síkra szálltak

Véget ért a hazai Zöld Civil Szervezetek 29. Országos Találkozója Budapesten. A közösségi szervezésű szakmai rendezvényen kétszázan vettek részt mintegy 85 szervezet képviseletében – derül ki a Humusz Szövetség szervezők közleményéből. A találkozón több országos jelentőségű szakmai állásfoglalást is elfogadtak, többek között a bio-műanyagok, a fenntarthatóságra nevelés, a Balaton védelme és a klímastratégia témakörökben.

A résztvevők Soprontól Vásárosnaményig, Kismarostól Gyuláig az ország minden tájáról érkeztek. Az éves találkozók programjának a rendszerváltás óta kialakult hagyományai vannak: a zöld civil szervezetek idén is 17 szekcióülésen és 3 nagy vitafórumon egyeztettek a legfontosabb aktuális környezeti ügyekről. A civil szervezetek számos állami feladat átvállalásával kulcsszereplői a hazai környezetpolitika alakításának.

Hangsúlyos szerepet vállalnak a nemzeti környezeti nevelési stratégia kidolgozásában és megvalósításában, továbbá az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése érdekében végzett felvilágosító munkában, a biológiai sokféleség védelmében, hulladékkezelésben. A Zöld Civil Együttműködés által közösen képviselt alapelv, amely az idei országos találkozón is megerősítésre talált, hogy a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság csak átfogó szemlélettel érhető el. A társadalmi és környezeti igazságosság alapfeltétele egy átalakított gazdasági és államigazgatási működés bevezetése.

A Balaton védelméről szóló állásfoglallás itt olvasható.