JÚNIUSBAN LESZ a mára ígért balatoni kősüllő-telepítés (frissített!)

Technikai okokból (nem érkezett meg a szállítmány) elmarad a május 24-re ígért kősüllő telepítése a Balatonba – értesült a hirbalaton.hu. A tervezett három mázsányi, mintegy kilencezer darab egy- és kétnyaras egyed vízbeengedésére várhatóan már csak júniusban kerül sor.

A kősüllő-telepítésre egy négyéves GNOP-projekt keretében kerül sor. Az idei lesz az első, intenzív rendszerben nevelt kősüllő-populáció, amelyet immár jelentősebb mennyiségben tudnak kihelyezni – derült ki a halgazdálkodó cég tájékoztatójából.

 

Tavaly telepítettek először kősüllőket a Balatonba

Tavaly még csak 3200 darab egynyaras példányt helyeztek ki Tihanyban a helyi horgászok és nézelődők közreműködésével. A telepítés annak a munkának a részeként valósult meg, melyet a társaság 2016-ban kezdett el a „A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása elnevezésű” GINOP-projekt keretében.

A kutatási, innovációs és fejlesztési munka elemei a horgászok által preferált célfajok állományainak megerősítését célozza és magában foglalja a kősüllő és balin intenzív halastavi („tó a tóban”) nevelését. A tavaly kihelyezett kősüllőket a társaság buzsáki tógazdaságában szaporították és nevelték.