Közel egy évtizedig lopta az áramot egy siófoki férfi (penzcentrum.hu)

Majdnem 10 évig lopta az áramot egy siófoki férfi, de csak idén ősszel bukott le. Esete meglepő, de nem egyedi, Magyarországion ugynis sokan sportot űznek a közművek kifosztásából. A penzcentrum.hu beszámolt a leggyakoribb módszerekről is.

Egy friss rendőrségi beszámoló szerint közel 9 évig lopta az áramot Siófokon egy férfi. Az áramszolgáltató végül idén ősszel fogott gyanút: szeptember 27-én tett bejelentést a rendőrségre arról, hogy a város egy családi házában szabálytalan módon és jogosulatlanul vételezik az elektromos áramot.

A nyomozók megállapították, hogy egy 66 éves férfi a beépített fogyasztómérő készüléket megkerülve, az évek alatt mintegy 25 000 kWh áramot lopott el – írják a közleményben.

Ez a mai áramárakat nézve, nagyjából 900 ezer forintos megtakarítást jelenthetett – mostanáig. A rendőrök november 5-én gyanúsítottként hallgatták ki a helyi lakost, aki vallomásában elismerte a bűncselekmény elkövetését. Lopás megalapozott gyanújával indult ellene eljárás

Nemzeti sport…
Noha a fenti, majd egy évtizedre visszanyúló eset önmagában is megdöbbentő, azt nem árt tudni, hogy Magyarországon gyakorlatilag nemzeti sport a közművek kifosztása, legyen szó áramról, gázról, vagy épp vzről. A statisztikák szerint évente nagyjából 50 ezer család éves fogyasztását lopják el csak a gáztolvajok, és hasonló nagyságrendről beszélhetünk a villamos energia és egyéb közművek esetében is.

Az esetek többsége viszont nem kerül nyilvánosságra, a Pénzcentrum információi szerint ugyanis a szolgáltatók többnyire a feljelentés helyett inkább a többszázezer forintra rúgó kötbérezést választják, így a bűnügyi statisztikákban – illetve a sajtóhírekben – az illetéktelen vételezés többnyire nem szerepel.

Főként akkor kerülnek felszínre egyes esetek, ha az ellopott mennyiség drasztikus mértéke, vagy épp a az érintett neve (sztárok például – lásd keretes írásunkat) miatt abban bíznak a szolgáltatók, hogy a komoly sajtóvisszhang miatt prevenciós üzenettel bír majd a jogi felelősségre vonás.

Erre egyébként azért van lehetősége a szolgáltatóknak, mivel a szabálytalan vételezés jogilag nem bűncselekmény, hanem szerződésszegés. Így nem büntetés jár érte, hanem meghatározott összegű kötbér. Bár elvileg az elcsalt mennyiséget kellene befizetni, ennek a pontos meghatározása azonban gyakran lehetetlen. Ezért a törvény úgy rendelkezik, hogy maximum 30 napra visszamenőleg kell kifizetni a napi bő tízezer forintban meghatározott összeget.

Celebek is belekeveredtek
Sok magyar híresség keveredett az elmúlt években áram-, gáz-, vagy épp vízlopási ügybe: 2015-ben például a Jóban Rosszban egykori színésznője, Szorcsik H. Viki, illetve Lagzi Lajcsi közműbotrányától volt hangos a sajtó, 2016-ban pedig Kozsót jelentették fel áramlopásért.

Évi 1,5 millió ellenőrzés
Mivel a fogyasztók jelentős része űz sportot a közművek megcsapolásából Magyarországon, így az sem meglepő, hogy a szabálytalan vételezések visszaszorítása érdekében a legtöbb hazai szolgáltató folyamatosan ellenőrzi fogyasztóit. Az ún. energiakommandó egyrészt szúrópróbaszerűen keresi fel az ügyfeleket, másrészt szisztematikusan is végigjárnak egy-egy körzetet, de egyre gyakoribb a fogyasztási szokások drasztikus megváltozása után végrehajtott razzia is. Sőt, van példa lakossági bejelentést követő kivizsgálásra is.

A MEKH lapunk megkeresésére korábban küldött tájékoztatása szerint a szolgáltatók évente mintegy 1,5 millió gáz-, és villamosmérőt ellenőriznek. A szolgáltatók tapasztalatai szerint a gáz- és áramlopások nagyjából felében a plombát sértik meg, illetve a mérő számlálóját pörgetik vissza, az esetek 15 százalékában a mágnesezést, a maradékban pedig a mért rendszer megkerülését alkalmazzák. Ez utóbbi egyébként a legkifinomultabb, legkevésbé észrevehető módszer. A szakértők azoban kiemelik:

Az áram és a földgáz amellett, hogy rendkívül kényelmes energiafelhasználást biztosítanak, hasonlóképpen veszélyesek is; nem hiába van szükség szakember közreműködésére bármilyen áram-, illetve gázellátással kapcsolatos szerelési munkálat során. A legtöbb esetben pedig kész szerencse, s pusztán a csodának köszönhető, hogy nem tragédia lett a szabálytalan vételezés vége.

A penzcentrum.hu itt olvasható cikkében fotókat is közöl arról, hogyan csapolják meg a közműveket.