Kilengett a Balaton: 41 centis szintkülönbség a partokon (friss: délben már 49 centi volt a különbség)

Erős, kitartó nyugati szél billentette meg a Balaton víztükrét csütörtök délelőtt, amikor a vízügy honlapjának mérési adatai szerint Keszthelyen 94, míg Balatonfűzfőn 135 centiméteres vízállást mértek a tó 117 centiméteres átlagos vízszintje mellett (frissítés: délre 49 centiméterre nőtt a két parton mért vízállás különbsége). Március 4-én is nagyobb, 47 centiméter különbséget mutatott a tó keleti és nyugati partjainál mért vízszint. A jelenség nem számít rendkívülinek, de szokatlannak mondható – a szakemberek szerint.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a hirbalaton.hu megkeresésére elmondta, nagyon meleg levegő érkezett a Balaton térségébe, a nyugati medencében 50 km/órás, a keleti medencében 70 km/órás erősségű szelet okozva, ami várhatóan az esti óráktól enyhülni fog.

A megfigyelések szerint, amikor nem széllökések kísérik az időjárás-változást, hanem tartósan erős a szél, és a Balaton vize kelet-nyugati, vagy fordított irányba kileng, az enyhülést követően folyóként áramlik a tó vize a tihanyi-szorosnál a két medence között a vízszint kiegyenlítődéséig.

A vízügy honlapjának adatai szerint február 22-én ellenkező irányba billent ki a Balaton víztükre. Akkor Keszthelyen 127, Balatonfűzfőn 90 centiméteres vízállást mértek – a siófoki mércéhez viszonyítva.