Idén télen is lehet evezni a Hévízi-csatornán (bfnp.hu)

November 1. és március 15. közötti időszakban ismét lehet vízitúrákat szervezni a be nem fagyó vízfolyáson. A túra tervezése előtti tudnivalókról a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán lehet tájékozódni.

A Hévízi-csatornán a vízitúrázás a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött tevékenység.Mi ndenkinek, aki szeretne a Hévízi-csatornán vízitúrát szervezni vagy vízitúrázni, be kell szereznie az adott napra, adott létszámra szóló vízitúra igazolást a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságtól.

Az igazolás beszerzésének menetéről az alábbi oldalon lehet tájékozódni:

https://www.bfnp.hu/hu/hevizi-csatornan-viziturak-engedelyezese

A minap a nemzeti parkmunkatársai és külső segítők 3 kenuval végigevezték a vízitúra útvonalát. A bedőlt fákat ledarabolták, a “szemkiverős” ágakat lemetszették, ahol járhatatlanul sűrű volt a sás, ott utat vágtak bele, ahol találtak szemetet, összeszedték. Összességében elmondható a Hévízi-csatornáról, hogy jelen pillanatban egyetlen 30-40 méteres szakasz van, ahol az előrejutás az ösvényvágás ellenére is nehéz (a túra végpontjától kb. 2 km-re), a csatorna többi része a korai időpont ellenére is jól járható, nincsenek komolyabb torlaszok.