Harmadik éve boldogtalan Somogy megye (atadhir.hu)

Ismét elkészítették az ország boldogságtérképét: eszerint Somogy megye újra az utolsók között végzett, sőt még csökkent is az általános jóllét. Az iskoláskorúak és nyugdíjasok körében is jelentősen romlott a jólléti szint – írja az atadhir.hu.

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány a Boldogság Világnapjára idén is elkészítette Magyarország boldogságtérképét a Pozitív Pedagógia és Nevelés Program támogatásával. Az eredményeket 2020. április 1. és a 2021. március 15. közötti időszakban végzett internetes vizsgálatok alapján állapították meg. Különleges időszakról van szó, hiszen ebben az évben vált a koronavírus-járvány meghatározó részévé a mindennapjainknak; és értelemszerűen biztonsággal feltételezhető, hogy negatív hatással volt az általános jóllétre.

A térképről leolvasható, hogy mely régiókban és megyékben milyen mértékben tartják boldognak magukat az emberek. A korábbi évekhez viszonyított változásokat azonban szóban tudjuk csak kifejteni. Így például a teljes lakosság átlagát tekintve nem jelentősen, de csökkent a globális jóllét szintje a 2019-ben mért értékhez képest. A területi és demográfiai jellemzők függvényében ugyanakkor nagy volt a szórás: egyes régiókban és demográfiai csoportokban a globális jóllét szintjének jelentős növekedése,  míg más csoportokban csökkenése mutatható ki. Például jelentősen csökkent a lakosok jóllét szintje Dél-Dunántúlon, Észak- Alföldön és Észak-Magyarországon, míg Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon nőtt a boldogsági szint. Szignifikánsan romlottak az értékek Hajdú-Bihar, Békés és Somogy megye boldogságának tekintetében.

A teljes cikk itt olvasható.