Balaton-átúszás: “fél táv de teljes siker”

Augusztus 1-jén 38. alkalommal rendezik meg a legnépszerűbb hazai nyílt vízi szabadidősport-eseményt, a Lidl Balaton-átúszást. A szervezők legfontosabb törekvése idén is, hogy az úszók biztonságos körülmények között tegyék meg Révfülöp–Balatonboglár között az 5,2 km-es vagy az idei újdonságként kínált Balatonboglárról rajtoló és ugyanoda beérkező 2,6 km-es „Féltávot”.

Az amatőr és profi sportolókat is megmozgató 38. Lidl Balaton-átúszás résztvevői augusztus 1-jén rajtolhatnak el Révfülöpről, hogy teljesítsék az ország legnépszerűbb nyílt vízi úszóeseményét.

“A Balaton-átúszás az elmúlt években egy igazi nagyszabású szabadidős sporteseménnyé vált, ahol fiatalok és idősek, profik és amatőrök családias hangulatban, közösen ünnepelhetik az úszás és a sport szeretetét. Talán még sosem volt annyira hangsúlyos az egészséges életmód, mint napjainkban. A közelmúlt járványhelyzete még inkább ráirányította a figyelmet, mennyire fontos egy ellenálló immunrendszer, amit rendszeres sportolással lehet fejleszteni és karbantartani, az úszás pedig minden szempontból az egyik legegészségesebb sportág és mozgásforma”

– fogalmazott Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Máth István versenyigazgató pedig arról beszélt, hogy a sportesemény biztonságának záloga ezúttal is a  közel 150 vitorlásból, kishajókból és motorcsónakokból kialakított úszófolyosó, ahol a  Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat szakemberei folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat.

“Összesen 1500 szervező, rendező ügyel a résztvevők biztonságára. Az esemény népszerűségére jellemző, hogy mintegy 1000 hazai településről várunk úszókat. Tavaly a teljesítők  több mint 1/3-a nő volt,  míg az első 1979-ben megrendezett Balaton-átúszáson mindössze 4% volt a hölgyek aránya. 1979 óta 194 002 fő, összesen 1 008 810 km-t úszott, azaz a Balaton-átúszás eddigi résztvevői több mint két és félszer tették meg a Föld-Hold távolságot.”

– fogalmazott Máth István.

A 2,6 km-es távról a szervező  azt mondta: féltáv, de teljes siker. Március közepétől mostanáig zárva voltak az uszodák, úszással nehezen lehetett készülni a megmérettetésre. A Féltávval így szeretnének lehetőséget adni azon régi úszóiknak, akik nem érzik magukat elég felkészültnek ebben az évben. Várják azokat is, akiknek mindig is soknak tűnt az 5200 méter, de szívesen csatlakoznának Magyarország egyik legpatinásabb szabadidősport-eseményéhez és úsznának egy rövidebbet a csodálatos Balatonban.