2,5 milliárd forint állami támogatás Tihanynak (24.hu)

2,5 milliárd forint egyedi támogatást kap Tihany a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a Tihanyi Legenda Program első ütemére – derül ki az önkormányzat oldalán található előterjesztésből, a 24.hu írása szerint.

A Tihanyi Legenda Program előkészítése már 2018 óta tart, de az állami támogatás kiadása a koronavírus-járvány miatt szeptemberre csúszott. A pénzt egy három tagból álló konzorcium kapja, 1, 7 milliárd jut a Tihanyi Önkormányzatnak,
403 millió forintot kap a Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., ez a cég szintén az önkormányzat tulajdona,
355 milliót pedig a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványnak utalnak át.

A pénzből az önkormányzat a tihanyi rév környezetében épít egy turisztikai fogadóépületet és egy parkolót, környezeti kármentesítést hajtanak végre, és rendezik a kikötő területét és a part menti erdősávot. Hogy ez pontosan mit jelent, azt a dokumentum nem részletezi, de a polgármester egy júniusi nyilatkozatából néhány részlet kiderül.

“A Club Tihannyal szemközti területen egy 350-400 férőhelyes parkolót akarunk építeni, itt egy turisztikai fogadóépület is helyet kap. Mindez két év múlva meg is valósulhat. A következő lépés pedig az lesz, hogy meg kell oldanunk majd innen az emberek szállítását a faluba, akár elektromos buszokkal vagy valami más megoldással.”

A 2,5 milliárdos támogatásból létrehoznak még a Bujtor István Szabadtéri Színpad környezetében egy szabadtéri rendezvényhelyszínt, és kialakítanak egy művészeti alkotó teret. A szabadstrandok és a hajóállomás környezetében pedig zöldítést terveznek.

Tósoki korábbi nyilatkozatából ráadásul arra lehet következtetni, hogy a 2,5 milliárdos egyedi támogatás csak a kezdet. 2020 áprilisában ugyanis a városvezető arról beszélt, abban bízik, hogy kormányzati támogatással ismét ilyen nagy lépés előtt áll a község.

Ehhez ismertette a 2030-ig szóló terveket, ezek közül az első hármat valósítják most meg:

  • Balatoni kapu – a tihanyi rév és környezetének integrált fejlesztése,
  • Kultúr-part – Tihany kulturális negyedének létrehozása,
  • A lélegző félsziget – a félsziget táji és rekreációs minőségének fejlesztése,
  • Ezeréves örökségünk – a tihanyi apátság és környezetének megújulása,
  • A világörökségi helyszín – az ősközség épített környezetének minőségi megújítása,
  • a Tihanyi-félsziget közlekedési rendszerének komplex megújítása
  • Apáti fogadókapu – A 71-es úti bekötőút környezetének integrált fejlesztése.

 

A cikk folytatása – amelyben a 24.hu azt kifogásolja, hogy az MTÜ kinek és hogyan juttat egyedi támogatásokat – itt olvasható