Zöld és barna poloskák lepték el Veszprém megyét is (veol.hu)

H. Harmat Beáta, a Bakonyi Természettudományi Múzeum szakértője azzal kezdte, hogy a fő probléma a behurcolt, vagy újonnan betelepült fajokkal, hogy a helyi ökoszisztéma nincs hozzájuk szokva.

-Nem idevalók és általában nem hozzák magukkal a saját ellenségeiket és ezért gond nélkül tudnak szaporodni ezek az állatok. Az adott élőhely nem készült fel rá, mert ami van, az több millió év alatt alakult ki. Ami pedig jön, az váratlanul éri az adott élőhelyet – magyarázta.

poloska

Fotók: H. Harmat Beáta

Magyarországon több mint 800 poloska faj található, amit az emberek zöme nem is tud. Leginkább az ágyi poloska ismert: ez az egyetlen olyan poloska, ami az emberre ténylegesen káros, hiszen csíp. Ezek az élőlények a nagyvárosok lakótelepein ütik fel fejüket.

-Ősszel hazánkban két fajjal van probléma, mind a kettő betelepülő faj. Az egyik a zöld vándorpoloska, aminek van egy nagyon hasonló hazai faja, ami őshonos itthon – fogalmazott H. Harmat Beáta. – A zöld vándorpoloska a 2000-es évek elején „érkezett” az országba valahonnan Kelet-Afrikából. Ezek az állatok többféle módon kerülnek ide: terményekkel, és a közlekedéssel is.

poloska

Fotók: H. Harmat Beáta

A poloskák növényevők. A zöld vándorpoloskákkal is a fő gond, hogy nagyon széles a táplálék spektrumuk. A másik faj Magyarországon az ázsiai márványos poloska: ez a rovar több, mint 100 tápnövénnyel táplálkozik itthon. Rengeteg betelepült és invazív, azaz idegen faj van hazánkban, aminek legalább 90 százalékával nem is találkoznak az emberek, hiszen nem jelentenek gondot, mert olyan helyeken élnek.

Azonban az említett két faj az életformája miatt behúzódik a lakásokba telelni. Ezért van az, hogy százával, akár ezrével is megjelennek ilyenkor.

H. Harmat Beáta szerint a rossz hír az, hogy nem igazán van ellenük ellenszer. Persze lehet vegyszereket használni, ami viszont lakásban nem praktikus. Védekezni jól záró szúnyoghálóval lehet leginkább. Nem érdemes ezeket a rovarokat összetaposni, összenyomni, mert büdösek. Így védekeznek az ellenségeik ellen, nem is csoda, hogy a madarak is „utálják” őket. Házon belül érdemes felporszívózni ezeket az állatokat és a porzsákot kirázva megszabadulni tőlük – kint már összetaposva.

Nem mellékesen hasonló dolgok játszódtak le a harlekinkaticával 2008 környékén. Biológiai védekezéssel indokolták, hogy behozták ezeket a rovarokat Európába és sokan ujjongtak, hogy megeszik a levéltetveket, ám nagyon elszaporodtak.

De visszatérve a fentebb taglalt két poloska fajra, fontos megemlíteni, hogy szerencsére nem terjesztenek betegségeket.

A szakember egy fontos dologra még felhívta a figyelmet az említett rovarokkal kapcsolatban: hatalmas károkat okoznak a mezőgazdaságban. Nem rágnak, hanem „megszúrják” a gyümölcsöket, a gabonát, és így bizony már bejutnak a növényekbe a különböző baktériumok, ami tönkreteszi a termést – írja a veol.hu.