Zivatarra, intenzív esőzésre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat, a Balaton 25 fokos

Zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez péntek reggel eljuttatott veszélyjelzése szerint.

A met.hu Balatoni térségre szóló előrejelzése szerint az üdülőrégióban a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, a késő esti 24 fok körül alakul. A tó vízének hőmérséklete Siófoknál 25 Celsius fok – a reggeli mérések szerint.

 

 

A mérsékelt – élénk (15-30 km/h) északi szelet a Balaton nyugati medencéjében a déli órákig, valamint este erős (40-45 km/h) lökések kísérhetik. Délelőtt a középső és keleti medencében az északkeleti szél fokozatosan megélénkül (25-35 km/h). Délután a nyugati medencében is északkeletire fordul a szél, és időnként 35 km/h feletti lökések is lehetnek.
Zápor, zivatar környezetében 50 km/h feletti széllökés is előfordulhat. A kora délutáni órákig napos idő lesz a jellemző, majd délkelet felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Késő délután, este egy-egy zápor, zivatar is megközelítheti, vagy elérheti a tavat.

 

Az országos előrejelzés szerint felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére másodfokú figyelmeztetést is kiadtak, míg Budapesten, Pest, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Napközben ismét egyre aktívabbá válik a légkör, elsősorban az ország déli és keleti felén pattanhat ki több zivatar. Késő délután, kora este dél, délkelet felől kiterjedt zivatarzóna érkezik, amely fokozatosan északnyugat felé halad. A legintenzívebb cellákat ekkor már elsősorban felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 25-30 milliméternyi, esetenként akár 50 millimétert meghaladó csapadék) kísérheti, emellett viharos (jellemzően 60-80 kilométer/órás vagy még erősebb) széllökés és apróbb szemű jégeső is társulhat hozzájuk.

Várhatóan szombatra virradóra is lesznek zivatarok. A Dunántúl nyugati tájain nagyobb mennyiségű tartós csapadékra is esély van.