Zenés, táncos színdarab pályázati támogatással Tapolcán (veol.hu)

A város önkormányzata által nyert uniós pályázati keret egy részére sikerrel pályázott a civil szervezetek közül a Tapolcai Városszépítő Egyesület helyi és kulturális események témakörben két színdarabra.

 

Az elnyert közel nyolcmillió forintnak hozzávetőlegesen a fele, 3,8 millió forint állt rendelkezésre a két színdarab színreviteléhez. Azok megírására projektmenedzsereként az egyesület N. Horváth Erzsébet írót, helytörténészt kérte fel.

Az Amikor a harangok is sírtak című, helytörténeti dokumentációra épülő zenés- táncos színdarabot a napokban mutatták be nagy sikerrel a Batsányi színjátszók a Tamási Áron Művelődési Központban. N. Horváth Erzsébet a Bennünk élő történelem összefoglaló című pályázati anyaghoz két színdarabot írt, mindkettő zenés, táncos mű. A Bilincsben is szabad vagyok című Batsányi János életét dolgozza fel, a másik pedig az Amikor a harangok is sírtak című darab.

A darab zeneszerzője Fülöp Ádám, a táncos betétekben a Batsányi Táncegyüttes tagjai működnek közre. – Mivel sors-tragédiáról van szó, a magyar nemzet élet-halál harcáról, így, mint a görög drámák, prológussal kezdődik és epilógussal ér véget. A színdarab alakjait a Batsányi Színjátszó Kör közel negyvenfős gárdája személyesítette meg. Volt köztük olyan, aki már általános iskolásként szerepelt korábbi rendezésemben több mint negyven éve, és most szintén – mondta Németh­né, aki a dalszövegeket, verseket írta.

A cikk folytatása itt elolvasható.