Elzárták a Sió-zsilipet: 97 cm a Balaton vízállása

A hétvégén elkezdték zárni a Sió-zsilipet, és szerdára befejeződött a hajózásnak is teret adó vízeresztés a Balatonból. A tó vízszintje a zsilip-nyitástól kezdve 3 centimétert apadt. 

A vizugy.hu adatai szerint szerdára befejeződött a vízeresztés, amely alatt a tó átlagos vízállása 97 centiméterre csökkent.

Több hajó is élt a zsilipnyitás adta lehetőséggel a hirbalaton.hu információi szerint, mivel így megtelt vízzel a Balatont a Dunával összekötő Sió-csatorna. A Duna felé két hajó és egy uszály közlekedett a tolóhajójával, a Balatonhoz egy kishajó, egy uszály és egy munkagéppel felszerelt vontatvány érkezett.

Mivel november elején megkezdődik a Balaton vízszintszabályozó létesítményeinek átépítése egy 19 milliárd forintos beruházás részeként, a következő mintegy két évben nem lehet majd közlekedni a Sión. A vízügy korábbi nyilatkozatai szerint vízeresztésre az építkezés ideje alatt is lesz lehetőség, ha azt a Balaton vízszintje indokolttá teszi.

A mostani vízeresztés október 16-án kezdődött 100 centiméteres vízállásnál. A vízügy nyilatkozata szerint erre a kezdődő nagyberuházás miatt volt szükség. A tó üzemi vízszintmaximuma – ami felett egyébként indokolt lehet a vízeresztés – ebben az időszakban 110 cm.