Zalai a szezon legnagyobb trófeája (kanizsaujsag.hu)

Az elmúlt tíz év legeredményesebb esztendejét könyvelheti el a Zalaerdő Zrt. a trófeás átlagsúlyok tekintetében. A legutóbbi trófeaszemlén felsorakoztatott 109 példányból egy igazán kapitális a Bánokszentgyörgyi Erdészet területéről került ki.

A gímszarvas az ország legfontosabb vadfaja. Vadászatának  főszezonja a szeptemberi szarvasbőgéssel esik egybe. Az időszakot követő trófeaszemle hagyományát a Bánokszentgyörgyi Erdészet teremtette meg 17 évvel ezelőtt, azóta országszerte megtartják a mustrát a vadászatra jogosultak. A szemle évről évre megmutatja, milyen állománnyal rendelkezik az adott terület. Az eredmények a vadásztársaságok vadgazdálkodásának is köszönhetőek.

– Az idei szezonban a kiállításon 109 trófeát láthatnak az érdeklődők, köztük egy igazán kapitális példányt is sikerült elejteni az egyik kedves vendégvadászunknak. Hatalmas ritkaság, egy 15 kilogramm feletti trófeasúlyú bikáról van szó, ilyenből ezen a területen jellemzően 15 évente esik egy. 252 pontos bikáról beszélünk, ez nagyon magasan kapitális bikát jelent – idézi a Kanizsai Újság Pálinkás Ákost, a Zalaerdő Zrt. 2. számú Bánokszentgyörgyi Erdészetének erdészetigazgatóját.

Az idei évben a Zalaerdő Zrt.-nél, illetve a szentpéterföldei erdészetnél esett el az év legmagasabb pontszámú gímbikája az országban – mondta Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója. A kapitális trófea mellett is rendkívül eredményes volt a szezon Zalában, a szemlén 23 aranyérmes trófeát állítottak ki. A szentpéterföldei rendezvény pedig ma már nem csupán a szakma képviselőit vonzza, az erdészek és vadászok mellett egyre több laikus is érkezik, hogy megismerje Zala sötét rengetegben rejtőző kincseit.