Zalaegerszeget és Nagykanizsát összekötő gyorsforgalmi út-építését tervezik (MTI)

A Zalaegerszeget és Nagykanizsát összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építéséről egyeztetett a két város polgármestere csütörtökön. “A két város így gazdasági és társadalmi szempontból is egy agglomerációt alkothat. A főúton most jelentős a teherforgalom, és a nyári szezonban nagyon sok az átutazó külföldi turista. Az út melletti települések élhetőbbé válhatnak, ha a járművek elkerülik őket” – mondta Cseresnyés Péter, a dél-zalai város és térségének országgyűlési képviselője a találkozó után tartott sajtótájékoztatón.

 

Minden érintettnek érdeke a 74-es főút kiváltása egy új, kétszer kétsávos úttal. A két város csak közösen érhet el sikereket, hiszen Zala megye gyakorlatilag egy régiónak, egy agglomerációnak számít

– tette hozzá a politikus, aki az innovációs és technológiai tárca kereskedelempolitikai és fogyasztóvédelmi államtitkára.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere hangsúlyozta: a két város külön-külön kevés ahhoz, hogy felvegye a versenyt más magyarországi vagy külföldi régiókkal, csak szoros szövetségben érhetnek el sikereket. A leendő gyorsforgalmi út Zalaegerszeg és Nagykanizsa között egyfajta “köldökzsinór” lesz, amely biztosíthatja az együttes gazdasági erőt – mondta.
Balogh László, Nagykanizsa polgármestere is azt emelte ki, hogy Észak- és Dél-Zala – a két város mintegy 110 ezer lakosával – csak együtt lehet sikeres.
A kormány “Zala-párti”, így nemcsak a két város közötti gyorsforgalmi útra, de további útfejlesztésekre, így a Nagykanizsát Kaposvárral összekötő sztráda megépítésére is vannak elképzelések – tette hozzá.
Az MTI kérdésére Cseresnyés Péter elmondta: a Zalaegerszeget és Nagykanizsát összekötő gyorsforgalmi út új nyomvonal kiépítését jelenti majd. Jelenleg a tervezés közbeszerzési kiírását készítik elő.