XVIII. Balatoni Borok Versenye: 360 bor közül választottak győzteseket

Idén Veszprémben hirdették ki ünnepélyes keretek közt a Balatoni Borrégió legnagyobb borversenyének, a 18. Balatoni Borok Versenyének díjnyertes borait. A Balatoni Szövetség a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve 2021-ben új alapokra helyezte a borrégió egyik legrangosabb szakmai mustráját, ennek köszönhetően a megmérettetésre minden eddiginél több, összesen 92 termelő jelentkezett 360 borral – derül ki a szövetség közleményéből.

 

A 18. Balatoni Borok Versenye fődíjas borai:

  • A Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora 2021. címet a Tornai Pincészet Aranyhegy juhfark 2019. bora nyerte.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Vörös Bora 2021.-ben a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Kokas merlot 2017. bora lett.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Rozé Bora 2021.-ben a Kányavári Borbirtok Cabernet sauvignon rozé 2020. bora.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Pezsgője 2021. címet a Garamvári Szőlőbirtok Kft. 2017.-es Lellei Furmint Brut pezsgője kapta.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Desszert Bora 2021.-ben a Koczor Pincészet Aenigma furmint, szemillon, olaszrizling 2015. bora lett.
  • A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját a Fodorvin Családi Pincészet Aszófői Chardonnay 2020. bora kapta.
  • Mészáros Gabriella, a Bíráló Bizottság elnökének különdíját a Borbély Családi Pincészet Bács hegy Badacsonyi Olaszrizling selection 2017-es évjáratú bora nyerte.
  • A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége különdíjat ajánlott fel, melyet kiemelkedően eredményes szerepléséért a Kányavári Borbirtok kapott.

A 18. Balatoni Borok Versenyén legjobban szerepelt borok közül ismert személyiségekből álló társadalmi zsűri választotta ki a Veszprém-Balaton 2023 Eu­ró­pa Kulturális Fővárosa program fehérborát, vörösborát és pezsgőjét, valamint Veszprém város borát a 2021-es évre.

A kiválasztás eredményeképpen a Veszprém Város Bora 2021 címet a badacsonyi Villa Pátzay Borbirtok 2018-as Prémium Chardonnay bora nyerte.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa fehér bora kategóriát 2021-ben a somlói Tornai Pincészet Aranyhegy juhfark képviseli a 2019-es évjáratból, az EKF vörösbora 2021-ben a balatonkeresztúri Rubin Borászat Peripheria merlot 2017-es bora lett, pezsgő kategóriában pedig a Garamvári Szőlőbirtok Lellei Furmint Brut 2017-es methode traditionelle nyerte el az EKF pezsgője címet.

***

A bírálatra a Balatoni Szövetség szervezésében, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség szakmai segítségével került sor 2021. június 11-én Balatonfüreden, a Hotel Annabellában. A verseny fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. A rendezvény támogatói: az Agrárminisztérium, a Balatoni Fejlesztési Tanács, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, valamint Veszprém Megyei Jogú város.

A bírálók névsorát a régió borászai mellett neves szakírók, borakadémikusok gazdagították, a szakmai zsűri elnöke dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus volt.

A versenyen a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviseltette magát: érkeztek tételek a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről, idén minden eddiginél több, 92 termelő jelentkezett 360 bormintával. Összesen 210 fehérbort, 65 vörösbort, 41 rozét, 10 gyöngyözőt, 9 pezsgőt és 15 kései szüretelésű bort kóstolt a szakmai zsűri. Az eredmények: 4 nagy arany, 53 arany, 236 ezüst, 53 bronz minősítés és 14 okleveles elismerés.

A társadalmi zsűri tagjai: a veszprémi kötődésű Freund Tamás agykutató professzor, a Magyar Tudományos Akadémia Elnöke, Miklósa Erika operaénekes, Zoób Kati divattervező, Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú város polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatója és Mészáros Zoltán, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztési főtanácsadója. A Balatoni Borok Versenye díjazott borait a veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napokon külön standon kóstolhatja majd a nagyközönség augusztus 11-22 között.