Witzmann Mihály: “nem támogatom a Zamárdi Szent István utcai toronyházas koncepciót”

A balatoni fejlesztéseket támogatni kell, de csak akkor, ha azok arányosak, a tájba illeszkednek és társadalmilag is elfogadottak – közölte Facebook oldalán a térség országgyűlési képviselője, reagálva a Zamárdi új, nagyvárosias lakónegyedének terveire. Közben Zamárdi Civil Összefogás online tiltakozó kampányt indított, de a tervek ellen foglalt állást egy Zamárdiban élő építészmérnök is.  Az előzményekről itt írtunk korábban. 

(Fotó: Facebook/Witzmann Mihály)

Véleményem szerint ez a koncepció, ebben a formában ennek semmiképpen nem felel meg, ezért nem támogatom, sőt ELLENZEM! A koncepcióról ma reggel értesültem, majd azonnali egyeztetést kezdeményeztem Csákovics Gyula polgármester úrral és a Miniszterelnökséggel is, akik támogatásukról biztosítottak!

– írja bejegyzésében Witzmann Mihály. A térség országgyűlési képviselője hozzátette: az ügyben még semmiféle hatósági eljárás nem vette kezdetét, és semmiféle engedély kiadására, illetve hatósági véleményezésre nem került sor!

Ahogyan arról korábban a hirbalaton.hu is beszámolt Zamárdi önkormányzata hivatalos oldalán arról tájékoztatott, hogy elkészült a város településrendezési eszközeinek módosítása, ami a kiemelt fejlesztési területté nyilvánított több helyrajzi szám alá eső ingatlanokat. A csatolt dokumentumok szerint egy nagy volumenű fejlesztésről írnak részletesen, ami egy hatalmas terület nagyvárosias lakóterületté nyilvánítása révén valósulna meg lakóépületek és szálloda építésével.

Közben a Zamárdi Civil Összefogás online tiltakozó kampányt indított, melyben úgy fogalmaznak:

“a beruházás egy merénylet a jóízlés ellen, merénylet a tó ellen, merénylet a jövő nemzedékeivel szemben.”

Kifejtik: Zamárdi egy kedves kisváros, kertes családi házas, üdülőházas, hangulatos Balaton parti zöldövezet jelleggel. Lakói, az üdülők tulajdonosai, és az ide nyaralni érkezők is így, ilyennek szeretik. Ebbe a környezetbe terveznek beépíteni egy óriási lakótelep méretű komplexumot, ami hegyként magasodna a parti ingatlanok és a természetvédelmi terület fölé, gigantikus tájsebet képezve, bármilyen irányból szemlélve, mind a déli part lankáiról, mind a mellette lévő üdülőterületről, mind Tihanyból és az északi partról. Méretét jól érzékelteti, hogy Zamárdiban, és a szomszédos Szántódon is a meglévő néhány nagyobb épület közül a legmagasabb is csak 3 szintes, itt pedig egy több mint 10 hektáros területen sorakoznának sűrű beépítéssel a toronyházak, összesen 19 darab. Zamárdi végleg elveszítené kisvárosi báját. Az itt keletkező 756 darab új lakás és 72 hotelszoba minimum 2200 új fő megjelenését jelenti, amely megegyezik Zamárdi jelenlegi állandó lakosságszámával. Ez mind Zamárdi közműhálózatára, úthálózatára, forgalmára, légszennyezésre, a Balaton parti emberlétszámra óriási többletterhet jelentene.

Hozzáteszik: a komplexum közvetlenül a Brettyó nevű, Natura 2000 besorolású, “Dél-balatoni berkek kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület” mellett épülne. A Brettyónak kiemelt jelentősége van a Balaton vízminőség védelmében is, területén számos védett madár és gerinces állat, rovar él. A beépítendő terület jelenleg fás, sűrű növényzettel benőtt terület. Az építkezés több száz fa kivágásával járna.

A terület beépítése önmagában nem rossz ötlet, ha a megfelelő infrastrukturális bővítéseket is előírják hozzá, de a 25 méteres építménymagasság, ami a tervben szereplő metszet szerint valójában 29 méter, teljes tévedés!

– ezt már a Zamárdiban élő Fézler Zsolt építészmérnök közölte Facebook oldalán. Kifejtette: az épülettömegek által vetett árnyék még az út túloldalán lévő házak benapozását is érinti, valamint építészetileg is teljesen elfogadhatatlan. Ezt a léptéket még a fővárosban is csak olyan területeken engedélyezik, ahol a nagyvárosi, lakótelepi zónákban már kialakult ilyen jellegű beépítés igen megkérdőjelezhető módon. Zamárdi Településképi arculata viszont szöges ellentétben áll az itt megjelölt léptékkel.