Vörösiszap: a tíz évvel ezelőtti katasztrófára emlékeztek Kolontáron (veol.hu/hirbalaton.hu)

Kolontáron harangszó emlékeztetett a tíz évvel ezelőtti tragédiára vasárnap 12 óra 30 perckor, amikor elérte a falut az iszap. A megemlékezést délután szentmisével, emlékező beszédekkel és fáklyás felvonulással zárult. 

Fél egykor kezdődött a településen a megemlékezés, de az emberek már jóval előtte gyülekeztek és virágokat helyeztek el a pataknál, ahol annak idején egy fiatalembert sodort el a vörösiszapár, illetve az emlékhelyen, ahol egykor házak álltak – tudósít a veol.hu. Sokan ellátogattak a házhoz is, amit mementóként meghagytak a településen. Az épületen látszik, meddig ért a lúgos iszap, és mekkora pusztítást végzett.

Néma főhajtás mellett koszorút helyezett el az emlékhelyen mások mellett Horváth Zoltán polgármester és Illés József alpolgármester, Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke, Dányi Béla dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató és Ékes József, aki a katasztrófa idején országgyűlési képviselő volt.

Ékes József egyebek mellett azt mondta, négy éven át, amikor nem a Parlamentben volt, itt dolgozott. A helyreállításhoz példaértékű segítséget adott a kormányzat, hősök voltak az itteniek a katasztrófa idején, a munkálatoknál kiemelkedő volt az összefogás, amelyben sokan dolgoztak.

2010. október 4-én szakadt át a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített, 400×600 m-es vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő, több mint egymillió köbméternyi zagy elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a Devecseri kistérségben.

A vörösiszap-katasztrófában tíz ember meghalt és a sérültek száma több mint 150 fő volt. A Torna-patak teljes élővilágát kipusztította az erős lúgos szennyeződés, valamint erre a sorsra jutott a Marcal Torna torkolata alatt fekvő része is.