Örökbefogadott egy ötvenéves halászhajót a halászati hagyományokat ápoló Vonyarcvashegy (fotógalériával frissítve!)

Vonyarcvashegy önkormányzatának adományozta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egy régi halászhajóját, amelynek ma történt meg az átvontatása a keszthelyi volt halásztelepről (ma horgászcentrum) az új helyére. A balatoni halászat történelmi múltját ápoló Vonyarcvashegy hagyományőrzés céljából vette védelmébe a Süllő II nevű, 1971-ben gyártott, régóta használaton kívüli hajót, hogy megmentse az enyészettől – közölte Pali Róbert polgármester.

 A halászat megszűnésével feleslegessé vált, partra került halászhajó ma újra vízre került (Fotó: HírBalaton)

 

Vonyarcvashegy dombszigetén a Szent-Mihály hegyen áll Magyarország – sőt, a tengerparttal nem rendelkező európai országok – egyetlen halászkápolnája, a Szent Mihály Fogadalmi Kápolna. A műemléki védelem alatt álló templom fogadalmi elnevezése egy XVIII. századi halászhistóriából ered. A Balaton melletti kisfalvak téli megélhetését valamikor a jéghalászat biztosította. Ma már tiltott a halászat a Balatonon, de Vonyarcvashegy szeretné megőrizni a balatoni halászat emlékeit, ápolni a településhez kötődő 40 halász legendáját, és ennek részeként befogadni a Süllő II nevű hajót.

A hajót muzeális értékként kívánják őrizni és interaktív bemutatókon keresztül szemléltetni a balatoni halászat múltját.

A már évek óta parton heverő halászhajó vízre bocsátása hétfőn reggel kezdődött meg Keszthelyen, amit követően vízen átvontatták Vonyarcvashegyre.

A polgármester arról is beszámolt, hogy tavaly kemény, több hónapos előkészítő tárgyalások után 80 millió forint állami támogatás érkezett a Szent Mihály kápolna teljes felújítására, ami nagy öröm a település számára.

Vízen a Süllő II nevű halászhajó

A vonyarcvashegyi halászkápolna (Fotók: vonyarcvashegyi önkormányzat)

This slideshow requires JavaScript.