Vízminta-vételezés és balesetmegelőzés miatt hajóztak ki a balatoni vízimentők

A mintavétel mindig a Balaton ugyanazon négy pontján történik. A megjelölt pontokon a vízügyi szakemberek mintákat vesznek a vízből és különböző vizsgálatokat végeznek. Többek között mérik a víz hőmérsékletét, átlátszóságát és oxigéntelítettségét is. A mintákat aztán laboratóriumi körülmények között elemzik tovább. 

(Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata)

 

A Balaton vízminőségének vizsgálatát a Fejér Megyei Kormányhivatal Vízügyi Hatóságának munkatársai havi rendszerességgel végzik. Ezekhez a vízminta-vételekhez a hajót és a hajós személyzetet évek óta Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosítja – írják az egyesület honlapján.

Az, hogy a mintavételi alkalmakkor végighajózzák a Balaton mindhárom medencéjét, remek lehetőség arra is, hogy preventív jelleggel, „vízimentő szemmel” pásztázzák végig a vizet, és ha bármilyen rendellenes jelenségeket észlelnek – például egy úszó nádcsomót, egy elszabadult csónakot, vagy valamilyen szabálytalanságot a vízi közlekedésben – akkor azt a helyzetnek megfelelően – azonnal vagy a mintavétel után visszatérve a helyszínre – meg tudják oldani.

Így egy út során két feladat valósul meg: a víz minőségének vizsgálata és a vízimentés szempontjából oly fontos balesetmegelőző tevékenység is.