Vitorlásverseny: szombaton rajtol a Balatoni Évadnyitó Beflex Nagydíj (compass.hu)

Május 11-én szombaton lesz az idei vitorlásszezont elindító Balatoni Évadnyitó Beflex Nagydíj Balatonfüreden. A rajt előtt a hagyományoknak megfelelően ünnepség lesz, vitorlabontással és koszorúzással. 

Hivatalosan is elindul a vitorlásszezon most szombaton – május 11-én – a Magyar Vitorlás Szövetség első idei versenyével, a a 2019. évi Balatoni Évadnyitó Beflex Nagydíjjal. A hagyományoknak megfelelően a verseny előtt lesz a Vitorlabontó ünnepség és a Balaton megkoszorúzása.

Az ünnepség 10 órakor kezdődik a balatonfüredi Vitorlás téren. A vitorlásévadot Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nyitja meg, a rendezvényen beszédet mond továbbá Rákossy Balázs, az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere és dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

A verseny pedig délben rajtol Balatonfüredről, az első forduló Alsóörsnél, a második Tihanynál lesz, majd vissza a füredi célba – ahogy az alábbi pályarajzon látható.

A tavalyi évadnyitóra 187 hajó nevezett, összesen 850 fővel. A verseny első felében a kezdeti 3-5 csomóról gyengült a szél, majd északnyugatira fordulva frissebb lett, elérte az 5-7 csomós sebességet. A balatonfüredi célt elsőként a Team Black Jack nevű SL-33-as katamarán érte el, Roland Gaebler világszerte ismert többszörös Európa- és világbajnok vitorlázóval a kormánynál, másodikként a szintén kéttestű Opel Fifty-Fifty futott be, a harmadik pedig az egytestű Principessa lett.

A Balatoni Évadnyitó Beflex Nagydíj versenykiírása és versenyutasítása ezen a linken található.

 

Pályarajz: