Vitorlás sprintversenyt rendeznek a BalatonGreen Fesztivál keretében Alsóörsön (MTI)

Sailing CapeCup elnevezéssel egy újszerű versenyszéria bemutatkozó vitorlás sprintversenyét rendezik meg június 16. és 19. között Alsóörsön a BalatonGreen Fesztivál keretében. Hoppál András, az esemény szervezőbizottságának elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a műrepülők air race versenye adta neki az ötletet ahhoz, hogy a vitorlázást is közelebb kellene hozni a nézőkhöz.

 

Kifejtette: a sport, a környezetvédelem és a szórakozás egyszerre kerül majd középpontba Alsóörsön, ahol szűk két hónap múlva először tartják meg a BalatonGreen elnevezésű Kulturális Fesztivált-GasztroShowt és Expót. Ezzel párhuzamosan zajlik majd a vízen a Sailing CapeCup, egy magyar fejlesztésű nemzetközi versenyszéria bemutatkozó versenye is.

Az emberek többségét mindig is vonzotta a víz, a vitorlázás és a versengés. Mind a mai napig azonban keveseknek adatik meg az, hogy közelről is lássák, hogy is néz ki egy vérbeli vitorlásverseny belülről. Sosem látjuk mi történik a vízen, csak a rajtot és a befutót – tette hozzá Hoppál András.

„A Sailing CapeCup-on kamerák segítségével kivetítőkön keresztül is fogjuk láttatni, hogy mi történik a verseny közben egy hajón a hajók közötti küzdelemben, miközben a versenyzőknek figyelniük kell a szelet, a pályát, egymást és az ellenfelet. A nézők érezni fogják, hogy valójában mennyire izgalmas tud lenni egy vitorlásverseny belülről. Ezt az élményt hozza 2022-től testközelbe a Sailing CapeCup versenyszéria”

– jegyezte meg az ötletgazda.

Érdi Mária kétszeres olimpikon, többszörös korosztályos vb- és Eb-érmes vitorlásversenyző videóüzenetében hangsúlyozta: minden olyan kezdeményezésnek örül, ami a vizek védelmére, a környezetvédelemre irányul. A BalatonGreen ilyen. A Sailing CapeCup pedig egy új fejlesztésű versenyszéria lesz. Ez a viadal a nézők számára is látványos élménysporttá teszi a vitorlázást – mondta az MVM SE sportolója.

Hebling Zsolt polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Alsóörs egy sportbarát és vendégszerető település, ahol a BalatonGreen Fesztivál egy izgalmas és exkluzív rendezvénynek ígérkezik az előszezonban, ezért a képviselő testület egyhangúlag támogatta. A sport, a turizmus, a gasztronómia és a környezettudatosság együtt lesz jelen, ezért ez egy unikális esemény lesz, és biztos vagyok benne, hogy évről évre bővülni fog – fűzte hozzá Hebling Zsolt.

Ilyésné Fetter Anna, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság főosztályvezetője arról beszélt, hogy a BalatonGreen Fesztivál vállalása példaértékű, hiszen a kiállítás-, a gasztro- és Balaton Wine Show mind-mind a zöld szemlélet égisze alatt valósul meg, és a térség fenntartható fejlődésének üzenetét közvetíti. Kiemelte: a kormány is elkötelezte magát a klíma- és a természetvédelem mellett, és örömmel folytatják a megkezdett munkát. Különösen igaz ez a szemléletformálásra, amelyet ez a két rendezvény is elősegít.

Valóban szükségünk van arra, hogy a társadalom minél szélesebb körét megszólítsuk, és a környezettudatosabb életvitelre ösztönözzük. A Balaton esetében ez különösen érvényes, ezért vigyáznunk kell természeti kincseire, mert törékeny egyensúlyát könnyen megsérthetjük  – állapította meg Ilyésné Fetter Anna.

Elhangzott még, hogy az Expón hangsúlyt kap az elektromobilitás is. Mindez földön, vízen, levegőben, valamint középpontba kerül a körforgásos gazdaság szerepe a mindennapokban. Fókuszba kerül még a környezettudatos szőlőművelés, egyben a Balaton Felvidék bortermelőinek bemutatkozására is sor kerülhet, mindez nemzetközi bor és pezsgőkínálattal a BalatonWineShow keretében.