Visszavonták a Club Aligára kiadott környezetvédelmi engedélyt

“Megmenekülhet a magaspart?! Visszavonták a Club Aligára kiadott környezetvédelmi engedélyt!!” – írta ki diadalittasan a közösségi oldalára az Aligai Fürdőegyesület (AFE) közölve, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal ma, azaz 2022.07.26-án vonta vissza az áprilisban kiadott engedélyt, mivel a beruházó nem kívánt élni vele. A civil egyesület régóta harcol a Balatonvilágoshoz tartozó 47 hektáros volt pártüdülő természeti és építészeti értékeinek megvédéséért, és közösségi hozzáférésének megtartásáért. Az AFE a friss Facebook bejegyzésében köszönetet mondott a fejlesztőnek a döntésért.

(Kép: Facebook/Aligai Fürdőegyesület)

 

Az egyesület Facebook oldalán a továbbiakat is kiemelték:


🔺“A Környezethasználók Nyilatkozatukban kifejtették, hogy az Engedélyben foglalt fejlesztéseket az környezeti hatásvizsgálati eljárásban vizsgáltakhoz, értékeltekhez képest jelentősen eltérő műszaki tartalommal, moderált beépítési mértékkel, és egyes létesítmények célterületen belüli átpozícionálásával kívánják megvalósítani. Az eredeti ingatlanfejlesztési és üzleti koncepciót a Környezethasználók az új preferenciák mentén felülvizsgálták, és a megvalósíthatósági, fenntarthatósági kritériumok miatt azt a végleges döntést hozták, hogy az Engedélyben tételesen felsorolt ingatlanokon az eredeti – az Engedélyt megelőző közigazgatási eljárásban előterjesztett – terveket nem valósítják meg.”
Forrás: https://www.kormanyhivatal.hu/…/KO_63-135_Aligaliget…

🔺Köszönjük a Fejlesztőnek, hogy a beruházás átdolgozása mellett döntött. Bízunk benne, hogy az új fejlesztési programot megismerhetjük, véleményezhetjük valamint reméljük, hogy az új tervekben a közfunkciók is megvalósításra kerülnek.

Balatonvilágos, 2022.07.26.

Megjegyzés: az eljárás összes dokumentuma elérhető a Kormányhivatal honlapján, köztük az AFE által benyújtott, a környezetvédelmi engedély megsemmisítésére irányuló kereset is.

https://www.kormanyhivatal.hu/…/korn…/so-to-03413-1-2021 

***

Mint arról korábban többször hírt adtunk, a beruházó cég, a Pro-Mot Hungária Kft., amelyben közismert vállalkozók váltották egymást az elmúlt években, 30 milliárdos fejlesztést tervezett a volt pártüdülő területére, amelyhez állami támogatásokat is nyert. A környezetvédelmi engedélyt idén tavasszal, három civil szervezet tiltakozása ellenére megkapó tervekben egyebek közt szerepelt a helyi védettséget élvező magaspart megbontása, és egy 122 szobás, hatszintes szálloda felhúzása.

Club Aliga fejlesztési terve 2020. augusztusában megkapta a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű státuszt, így sem a helyi rendeleteket, sem a Balaton-törvényt (a területrendezési törvény Balatonra vonatkozó passzusait) nem kell betartania.

Vélhetően a tiltakozások és a gazdasági válság, uniós megszorítások, stb. is hozzájárultak ahhoz, hogy az új kormányban a balatoni témákat megkapó Lázár János, mint építési és beruházási miniszter egészen új hangnemet kezdett megütni az utóbbi időkben, Club Aligát is érintve, új reményt adva a helyiek és a Balaton-partot a további beépítésektől, lezárásoktól megvédeni akarók számára.

***

A Club Aligán Aligaliget néven tervezett nagyszabású fejlesztési tervekről tavaly októberben adott ki közleményt az Appeninn Holding, ami itt olvasható.

A Club Aligára, azaz Aligaligetre tervezett szálloda egyik látványterve