Folyamatosan érkeznek vissza Veszprém megyébe a gólyák (veol.hu)

Tavaly a fehérgólya-roadshow során, öt nap alatt 43 fészket kerestek fel és 103 gólyát gyűrűztek meg a szakemberek Veszprém megye 34 településén.
Folyamatosan érkeznek vissza megyénkbe is a gólyák. Az első jelzést március 14-én kapta Tapolca-Diszelből a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Veszprém megyei csoportja, majd március 17-én Veszprémbe, a Tapó fogadóhoz is megérkezett a gólya. Ugyancsak visszatértek már a madarak három fészekbe Ősibe, valamint Káptalantótiba, Kapolcsra, Berhidára, Tótvázsonyba és Nemesvámosra is.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Veszprém megyei csoportjának munkatársai a tavaly megtartott fehérgólya-roadshow során, öt nap alatt a megye 34 településén 43 fészket kerestek fel és 103 gólyát gyűrűztek meg. Öt régióban – Veszprém, Várpalota, Pápa, Devecser környékén és a Balaton-felvidéken – jártak a szakemberek, akik összesen 696 kilométert tettek meg, és csaknem háromszáz érdeklődő követte nyomon az általuk elvégzett gólyagyűrűzéseket.

Sajnos a meggyűrűzött fiatal gólyákból hetet később áramütés ért, és elpusztultak. Érdekesség, hogy Gyulakesziből tavaly nagyon későn költözött el a gólya, és emiatt nem jutott el Afrikáig. Mint kiderült, Olaszországban olvasták le a gyűrűjét és azonosították a madárvédők.

A fiatal gólyák visszatérése és párba állása egyébként két-három év múlva várható – tudta meg a veol.hu Szelle Ernőtől, az MME Veszprém megyei csoportjának munkatársától, aki elmondta még, hogy április végén feltérképezik, hogy hol várható költés a megyében, majd ez alapján szervezik meg a 2019-es gólyaroad­show-t.

Az előre bejelentett időpontokban az érdeklődők idén is megnézhetik majd a fiókák gyűrűzését.