Visszatér a Balatonra “Víztiszta Kultúra” (vitorlazzitthon.hu)

Sok szempontból idén a kultúra jelenlegi helyzetének főpróbáját a KultKikötő adja majd. A Balaton körül bemutatott darabok, előadások korlátozott nézőszámmal várják majd a kultúrára és a szabadtérre kiéhezett közönséget, ugyanakkor a tizenöt éves születésnapot méltóképpen, sokszínű programmal ünnepli, több helyszínen a társulat. Ettől az évtől kezdve a Csukás Színház falai közé is beköltözik a Víztiszta Kultúra, de lesznek előadások Balatonföldváron, Balatonbogláron, Fenyvesen valamint zenés estek Badacsonyban. Nagy Viktorral a KultKikötő igazgatójával a Vitorlázz Itthon készített interjút. 

Március elejéig meg tudtuk tartani az előadásokat, március 11-től az előadásokat le kellett mondani június végéig. Nem egyszerű ez egy színház életében – fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak a KultKikötő igazgatója. Nagy Viktor kifejtette:   különleges figyelemmel tekint mind a kormányzat, mind a színházba járó közönség a szabadtéri színházakra, hiszen ők lesznek azok, akiken kvázi tesztelik majd, hogy miként lehet a szabadtéren is kötelező 1,5 méteres szabályokat betartatni, hogyan tudják a nézőket arra biztatni, hogy online vásároljanak jegyeket. “Összességében nagyon sok szokást mi fogunk tesztelni a nézőkön ami eddig nem nagyon került szóba” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a legnehezebb az volt, hogy fel kellett függeszteniük a jegyértékesítést, közben a kollégáknak fizetést kellett adni, úgy, hogy még ők sem tudták, hogy miből fognak élni. Szerinte ez nagyon hasonlatos a tizenöt évvel ezelőtti kezdésekhez. Tizenöt évvel ezelőtt, amikor kezdték a KultKikötő működését, akkor is az történt, hogy tulajdonképpen ingyen jöttek el a színházak játszani. Az igazgató kifejtette: most is egy kicsit hasonlatos a helyzet és nem csak a pandémia miatt. Örömteli hír, hogy újrakezdik a programokat és a jegyértékesítést, de átépülnek közben a helyszíneik is. Ezeket újra be kell lakni, és ahol van egy kis időbeli csúszás az építkezéssel, vagy az engedélyek meg nem érkezésével, ott is ki kellett alakítaniuk B-tervet. “Például Balatonbogláron a Kápolna Színpadnál építjük fel a színpadot és a nézőteret és majd augusztus elején költözünk vissza az állandó játszóhelyünkre a Művelődési Ház udvarára, és magát a Művelődési Házat is fogjuk használni” – említette példaként.

Szólt arról is, hogy a Tátrai Band születésnapi koncertjét áttették 2021 ugyanezen napjára, hiszen nem várható el, hogy egy Tátrai Band nagykoncerten ülve tartsák a nézőket. El kellett búcsúzni néhány olyan kőszínházi produkciótól is, ahol olyan színházi körülményeket kellett volna kiépíteni amire nem voltak felkészülve. “Én azt gondolom, hogy legalább olyan értékes színházi produkciók jönnek el, de van amitől búcsúzni kellett. Ami érkezik például – ugyan azt gondolná az ember, hogy nem teljesen nyári téma – de a pandémiás időszak alatt nem tudtuk bemutatni a Vérző Magyarország című előadást. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a Trianoni Szerződést feldolgozva az azt követő időszakról meséljen akkor élő kortárs írók, költők gondolatait mondja el – ebből készítettünk egy előadást. Július elején tulajdonképpen ezzel startol a Kultkikötő Bogláron és Földváron” – fogalmaz az igazgató.

Nagy Viktor elárulta: a balatonboglári, balatonföldvári és badacsonyi helyszín mellett idén bekapcsolódik a Csukás Színház. Ott a Szabó Balázs Bandájából ismert Szabó Balázs Szívárnyék: Pilinszky János két hangon című előadását lehet majd látni, de lesz Budapest Bár koncert, Gutenberg Musical, Operett Gála, elképesztő mennyiségű gyerekszínházi előadás.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.