Visszaszorították az illegális erdőkitermelést Veszprém megyében (veol.hu)

A Bakonyerdő Zrt. csaknem 63 ezer hektáron gazdálkodik a kezelésében lévő állami tulajdonú erdővagyonnal. Pápa, Bakonyszentlászló, Bakonybél, Devecser, Farkasgyepű, Balatonfüred és Keszthely telephellyel hét erdészet működési körzete fedi le a vállalat által kezelt területet, ahol 2014-től kezdődően csökken a falopások, az illegális fakitermelések gyakorisága, és az általuk okozott kár mértéke. 2018-ban erdészetenként egy-egy alkalommal fordult elő falopás, illegális fakitermelés, ezek évente mintegy 1,5 millió forint kárt okoznak.

A korábbi esztendők tapasztalatai alapján elmondható, hogy illegális fakivágás esetileg történik, nagy üres vágásterületek nem keletkeznek, elszórtan egy-két fa esik áldozatul – nyilatkozta a veol.hu-nak Patocskai-Lunk Eszter, a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője. Hozzátette:  a falopások a téli, fűtési időszakban megszaporodhatnak, de az elmúlt esztendők adatai szerint nem növekszik a gyakoriságuk. Két-három köbméter ellopott faanyagról beszélhetünk, ami a kereskedelmi folyamatokra, a piaci szereplőkre nincs jelentősebb káros hatással.

A falopások 2014-től tapasztalt csökkenéséhez jelentősen hozzájárult, hogy a Bakonyerdő Zrt. 2014. február 28-án együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal.

Az együttműködés keretében kölcsönösen törekednek arra, hogy visszaszorítsák a természeti környezet károsítását, az engedély nélküli fakitermelést, a jogosulatlan vadászatot, megelőzzék az illegális szemétlerakást, aktívan együttműködve fellépjenek az állami tulajdonú erdővagyon megőrzése érdekében, illetve mindezzel javítsák az adott térség közbiztonságát. A rendőrök az illetékességi területükön segítséget nyújtanak az erdészet munkatársainak a Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő faállományok védelmében.

Mindemellett az állami erdőgazdaság kerületvezető erdészei folyamatosan jelen vannak az egyes területeken, hétvégente védelmi szolgálatot látnak el. Gyakran pontos, előre megtervezett ütemezés szerint a körzeti megbízott rendőr és az erdész közösen tartja a védelmi szolgálatot.

Patocskai-Lunk Eszter beszélt arról is, hogy a Bakonyerdő Zrt.-nek kiemelt feladata az állami erdővagyon védelme, szakszerű kezelése, az erdők megőrzése, ökológiai állapotuk kedvező fenntartása a természetközeli erdőgazdálkodás során. Az illegális fakitermelések, falopások állami vagyon ellen elkövetett bűncselekmények, amelyek megelőzésében, felderítésében társaságuk a hatóságokkal együttműködve komoly szerepet vállal. A tervszerűen végrehajtott, szakszerű, a természetvédelmi kezelővel egyeztetett, a természettel összhangban lévő beavatkozások, fakitermelések figyelembe veszik az erdei életközösség tagjainak élet- és szaporodási ciklusát, az erdőben zajló természetes folyamatokra alapoznak, őrzik a biológiai sokféleséget, az erdők egészségi állapotát.

Ezzel szemben az illegálisan történő beavatkozások megbontják ezt az ökológiai rendszert, károkat okozva a talajban, az élővilágban, rontva az erdő egészségi állapotát, csökkentve az erdők közjóléti, turisztikai funkcióinak megvalósulását. Összességében tehát a nagyobb területeket érintő illegális erdőirtások súlyos társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági következményekkel járnak – fogalmazott a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője.

Patocskai-Lunk Eszter megjegyezte, a fél hektárnál nagyobb levágott területeken erdőfelújítási kötelezettség keletkezik, a regenerációs folyamatok költségeit pedig a területen illetékes erdőgazdálkodó viseli – olvasható a veol.hu írásában.