Veszprémi EKF: nem lesznek túlzó építkezések (Infostart/InfoRádió)

Hosszú távú fejlesztési céljait gyűjtötte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programjába Veszprém, hogy csakis fenntartható beruházásokba fogjon. Porga Gyula polgármester szerint a legfőbb érdemük, hogy egy egész térséget lefednek. Ha egy szóval kellene összefoglalni Veszprém pályázatát, a polgármester azt mondaná: együttműködés.

“Meglévő rossz tradíciókat, szokásokat szeretnénk meghaladni. A települések, a civil és az önkormánzati, valamint a vállalkozói szféra közötti falakat szeretnénk lebontani” – hangsúlyozta az InfoRádiónak Porga Gyula.
Hivatalosan Veszprém volt tehát a pályázó, de egy egész térséget bevontak, nagyjából a Bakonyra kell gondolni, Porga szerint ez volt a pályázat legfontosabb erőssége.
A projekt, mint elmondta, város-, de közösségfejlesztésről is szól, nem akarnak abba a hibába esni, mint korábban sokan, hogy túlzottan az infrastruktúra fejlesztése irányába mennek gazdaként. Ez összesen egyharmad részét teszi ki a költségvetésnek.

“Az infrastruktúra kielégítő, ami nyilván nem azt jelenti, hogy a meglépő intézményrendszert ne kellene felújítani, illetve vannak bizonyos területek, ahol bővíteni is érdemes, de nem ez a fő üzenete a mi pályázatunknak” – húzta alá. A könyvtár, a múzeum, a zeneiskola és más intézmények felújítása egyébként is tervben volt Veszprémben – írja az infostart.hu.