Veszprém megye értékei voltak a főszerepben Sümeg (veol.hu)

A Szüreti vigadalom keretében Veszprém megye értékeinek napját is rendezték a Palotakertben. A Bakony és Balaton ízei – gasztroünnepen a gombaételek főzőversenye sem maradhatott el.

Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Értéktár Bizottsága immáron negyedik alkalommal adta át az adott naptári évben megyei értéktárba felvételt nyert értékek javaslattevői számára a díszoklevelet és a Veszprém megye értéke logóval ellátott plaketteket, táblákat – tudósít a veol.hu.

Elismerést kapott agrár- és élelmiszergazdaság kategóriában Horn Miklós növénynemesítő kandidátus életműve és a nemesített „Lovászpatonai” növényfajták, az ipari és műszaki megoldások kategóriában a tési szélmalmok, a kulturális örökségek kategóriájában Nagy Sándor festő- és üvegművész, grafikus- és textilművész életműve, Nesó Sándor csont-, szaru-, fafaragó pásztorművészete, a Békássy-Hollán Sírkápolna, A plébániatemplom Maul­bertsch-freskói, a Vadvirág Néptáncegyüttes és utánpótlás csoportjainak tevékenysége, továbbá a Veszprém Megyei Príma Díj.

Az épített környezet kategóriában Sümeg város erődítményrendszere, a Vár és a Sümegi Püspöki Palota. Az ünnepen lehetőség nyílt a helyi termelők, kézművesek, alkotók és előadók számára a bemutatkozásra, de Veszprém megye egész területéről érkeztek értékőrök és értékteremtők. Alkotásaikkal, kézműves bemutatóikkal hozzájárultak a hagyományápolás, a települési értékek gyűjtése mint Kárpát-medencei mozgalom bemutatásához.

Ugyanakkor a Hungarikum Mozgalom missziójának bemutatása és a nemzeti identitástudat erősítése mellett idén először megjelent egy új kezdeményezés, amely a térség közösségi életére hivatott hatást gyakorolni.

Nevezetesen Veszprém megye jellegzetes gasztronómiai termékeinek: a Bakony erdeinek gombái, a Balaton-parti ízek, és a híres borvidékeink folyékony kincsei prezentálásával hirdette az esemény a Veszprém megyei patriotizmust. A szervezők célja, hogy hagyományt teremtsenek és kezdeményezésük a jövőben Kárpát-medencei szintű eseménnyé emelkedjen – írja a veol.hu.