Veszélyeztetett madár- és denevérfajok védelmét célzó program a Balaton-felvidéken (mti)

Veszélyeztetett madár-és denevérfajok védelmét célzó beavatkozásokat végeztek a Balaton-felvidéken, melyek révén jelentősen javultak az érintett fajok életfeltételei. 

A fejlesztések keretében javították a fehérgólya fészkelési feltételeit közel 150 helyszínen új fészektartók kihelyezésével, a régiek cseréjével, madárkiülők kihelyezésével és madárvédelmi szigeteléssel. Emellett mintegy 800 odút helyeztek ki, denevérházakat telepítettek, közel 2 tonna idegen honos halfajt távolítottak el, a vízimadarak védelme érdekében pedig csökkentették az őket veszélyeztető fajok számát. Hozzátette: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park összesen 19 projektet kezel, a pályázatok összértéke 5 milliárd forint.

Az Ősiben kivitelezett projektről Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy azt  az E.On Áramhálózati Zrt.-vel kötött megállapodás keretében végezték el. A beruházáshoz az áramszolgáltató a gólyák védelmét célzó fejlesztésekre szánt 30 millió forint 25 százalékával járult hozzá.
Haraszti Judit, az E.On vezérigazgatója arról beszélt, hogy az áramszolgáltató felelősséget érez a környezet iránt, ezért az új hálózatokat madárbaráttá építik, a régieket pedig fokozatosan azzá alakítják.

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Veszprém megyei Ősiben rendezett, szerdai projektzáró rendezvényen elmondta, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága jelenleg tíz projekten dolgozik a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, melyeket összesen 3,5 milliárd forintból valósítanak meg.  A most lezárult fejlesztés egyik eleme volt egy 104 millió forintból megvalósult programnak, melynek keretében öt természetvédelmi részfeladatot végeztek el – tette hozzá.