Vendéglátás: kétszámjegyű áremelkedéssel számolnak somogyban (sonline.hu)

Drasztikus áremelésre kényszerülnek a somogyi vendéglátók, hogy lépést tartsanak az energia- és nyersanyagárakkal. A sonline.hu-nak nyilatkozó vállalkozók szerint a 20 százalékos drágulás elkerülhetetlen.

 

Húsz százalékkal biztosan nőnek az árak a vendéglátásban a nyárra. A lap által megkérdezett étterem-tulajdonosok szerint ennél akár nagyobb drágulás sem kizárt; annyira bizonytalan ugyanis a piaci környezet, hogy nyárig még bármi megtörténhet. Juhász Lívia, az egyik kaposvári éttermet is üzemeltető RV Cégcsoport ágazatvezetője azt mondta a lapnak: extrém esetben akár 30 százalékos is lehet a drágulás, hiszen szinte minden, ami az éttermi árképzést befolyásolja, drágult.

Németh Andrea, egy balatonvilágosi étterem tulajdonosa arról beszélt: ha az alapanyag árak drasztikusan nőnek, kénytelenek a vendéglátóhelyek is követni azt. – Amíg a beszállítók nem közlik a konkrét áremelés mértékét, addig az étterem sem tudja tervezni a magáét.

A drágulás nagyságát a minimálbér emelkedése, és az évek óta érezhető munkaerőhiány is befolyásolja.

– Sajnos a Balaton szezonalitása miatt még mindig jelentős a különbség az őszi-téli, valamint a nyári-tavaszi vendégforgalom között. Ezt személyzettel is követni kell és azt látjuk, hogy egyre romlik a helyzet a munkaerőpiacon. Rosszak a kilátások erre a szezonra is, nincs elegendő kolléga és szakképzett, tapasztalt kollégákból végképp hiány van – mondta Schwendtner Péter, balatonvilágosi étterem- és panziótulajdonos.

– Az éttermünk éven át üzemel, így van egy állandó dolgozói létszám, akik nélkül nehéz lenne szezont tervezni, tette hozzá. – Már tavaly is úgy oldottuk meg a zavartalan nyári működést, hogy heti négy napot tartottunk nyitva. Ennyi dolgozóval csak így lehetett megoldani, hogy ne hajszoljuk túl a munkatársainkat és megkapják a heti két szabadnapot, de emellett a vendégeknek minőséget tudjunk nyújtani.

– Mi már emeltünk, s elkerülhetetlennek látjuk a további drágulást, mondta Gergely Ica, a Kapos Hotel és Étterem marketingvezetője. Az okok között ő is a béremelést és az energiaárak növekedését említi elsőként.

– A zöldség és gyümölcs ára hetente változik. Ráadásul nyáron a saláták és primőrzöldségek dömpingje várható, ez további drágulást fog hozni szerintem – mondta. – A mi esetünkben a drágulás mértékét az is befolyásolja, hogy közel a Balaton, amelynek hatalmas a munkaerő-elszívó ereje a szezonban. Azokkal a bérekkel kell versenyeznünk, amelyekért ott alkalmazzák a dolgozókat. Húsz százalékos áremelés bizonyosan várható, de ha elszállnak a most befékezett élelmiszer- és üzemanyagárak, nem tartom irreálisnak az 50 százalékos áremelkedést sem.