Végveszélyben az ország egyik különleges kilátója Cserszegtomajon (balatontipp.hu)

Két év óta hiába hívogat bennünket a kilövőállványon álló Mars-rakétára emlékeztető Margit-kilátó Cserszegtomajon. Ha nem jön segítség, akár el is szállhat örökre.

(fotó: balatontipp.hu/Győrffy Árpád)

A házicincérek indították a Margit-kilátó romlását, majd a fenyőgombák is besegítettek a pusztításba. A felújítási munkák elmaradása kritikussá teheti a torony fennmaradását – tudta meg a Balatontipp.

Cserszegtomaj nagyközség honlapján a látnivalók között jelenleg is az első helyen áll a Margit-kilátó. Mint írják, a 31 méter magas kilátóból rálátni a Keszthelyi-öbölre, nagyszerű körpanoráma nyílik a környező vidékre, át a déli partra, és szép időben a Bakony magaslatai is feltűnnek.

A kilátót 2000-ben építtette mintegy 80 millió forintból Horváth Jenő, a helyi arborétum létrehozója a feleségének, innen kapta a Margit nevet. A szakvélemény szerint közvetlenül házicincér és a fenyőgomba, közvetve tervezési, kivitelezési és üzemeltetési hibák vezettek a faszerkezet nagyfokú állagromlásához. Az impozáns építmény jövője bizonytalanná vált.

A cserszegtomaji kilátó múltjáról és jelenéről további részleteket itt olvashat, fotókkal illusztrálva.