Védett nádast irtottak az épülő balatoni villaparknál (index.hu)

Valaki 150 méter hosszan, 8-12 méteres sávban letarolta a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján. A területen vízparti villaparkot és hotelt építő ingatlancég tagadja, hogy ők tették volna, a hatóság azonban őket tiltotta el a további mechanikai beavatkozásoktól.
DSC01356
(fotó: index.hu)

Markolók zaja, hangos csobbanások verték fel az éjszaka csendjét február közepén a volt Holiday Kemping építési területén a közelben lakó balatonakaliak elmondása szerint. Az érintett partszakaszon már február elejétől irtották a nádat, amit a helyiek jeleztek is a hatóságoknak. A munka azonban nem állt le, csak átment éjszakai műszakba.

A hatóság a helyiek szerint valamiért nagyon nehezen vette fel a fordulatszámot – fogalmaz az index.hu.

Az illetékes természetvédelmi hatóság, a Veszprémi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya egy hét elteltével adott csak választ a lap kérdéseire. Eszerint a megállapított nádirtás miatt a Veszprém Megyei Kormányhivatal természetvédelmi bírságolási eljárást indított. A területen zajló munkálatokkal kapcsolatban a környezetvédelmi előírások betartását a hivatal a jövőben figyelemmel kíséri.

Mindez már csak részben vigasztalja a helyieket, akik meglepve látták, hogy bejelentéseik után majdnem húsz napig ugyanúgy folyhatott a nádirtás és a mederfeltöltés a kiemelten védett területen. Egyikük, aki gyakran szokott a részben megszűnt nádas mellett horgászni, elmondta, hogy ugyan kicsi volt a nádas, de rengeteg nagyhal, vízimadár élőhelyéül szolgált. Egy rendszeresen visszajáró kócsagpárt szabályosan elüldöztek azzal, hogy kimarkolták a fészküket.

A helyiek az elmúlt hetekben számtalan helyen tettek bejelentést, a természetvédelmi hivataltól kezdve a vízügyön keresztül a katasztrófavédelemig, de azt látták, hogy az ügyet csak tologatják.

Az érintett partszakasz mögött Village Holiday-t építő ingatlanfejlesztő SSS Group Kft. az index.hu megkeresésére annyit közölt, hogy a társaság nádirtásra nem kért engedélyt, ilyen tevékenységet nem folytatott, illetve erre megbízást senkinek nem adott. Álláspontjuk szerint az érintett partszakasz kisebb részén a nádat kiszorító sásban történt beavatkozás, amivel kapcsolatban a hatósággal együttműködve vizsgálatot indítottak, hogy történt-e szabálytalanság, illetve károkozás.

A beruházás keretében egyébként a jogerős építési engedélynek megfelelően több szállásépületből álló villa- és üdülőparkot, hotelt és egy kávézót építenek. A fejlesztés része a több évtizede elhanyagolt partszakasz rehabilitációja is, írták, amihez mederkezelői hozzájárulással rendelkeznek.

akali

(fotó: Index)

Az index.hu információi szerint a cég mindössze partfalfelújításra, medertisztításra, tisztító nádvágásra kapott engedélyt. Ehelyett az érintett területen „valaki” 150 méter hosszban 8-12 méter szélességben kiirtotta a nádast, méghozzá természetvédelmi engedély nélkül.

Engedélyt még ha akart volna, akkor se kaphatott volna ez a „valaki”, mert jogszabály szerint a Balaton tómedrében az I-III. osztályú nádasban tilos minden mechanikai beavatkozás, ami a nádas állományának minőségét károsítja. A Balaton mederterülete ugyanis kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi Natura 2000 terület.

Mindezek tudatában az is érthető viszont, hogy a hatóság a február végi határozatában az SSS Groupot – mint mederkezelői engedéllyel rendelkezőt – tiltotta el minden további beavatkozástól a parton, és a céget arra kötelezte, hogy a nádasok határvonalától számított két méteres védőtávolságot a nádas további károsítása nélkül bójákkal tartósan jelölje ki. A természetvédelmi bírságolási eljárás pedig zajlik – írja az index.hu.

 

Létkérdés a Balaton számára a nádas

Mint arról a hirbalaton.hu többször hírt adott, a balatoni nádas nem csak az állatok élőhelye miatt fontos. Létkérdés a tó 235 km-es partvonalán még meglévő közel 12 négyzetkilométernyi nádterület megőrzése, hiszen a jelentősége sokszorosan meghaladja a területi arányát. Biológiai, ökológiai szempontból nélkülözhetetlen, mivel fontos szerepe van a tavi anyagforgalomban, energiaáramlásban és a vízminőség-védelemben is – állapította meg több kutatás is.