Vaszary Kolos emléke előtt tisztelegtek Keszthelyen (TV Keszthely)

Az egykori hercegprímás előtt születésének 192. évfordulóján tisztelgett a Keszthelyi Nemzeti Kör, a KÉSZ Keszthelyi csoportja, a KDNP helyi szervezete és a Bencés Diákszövetség. Vaszary szobrának megkoszorúzása után a Fő téri templomban tartottak megemlékező szentmisét.

Vaszary Kolos 1832. február 12-én született Keszthelyen. Középiskolai tanulmányait is itt végezte, majd a pannonhalmi bencéseknél hallgatott teológiát. A visszaemlékezések szerint olyan szegény volt, hogy mezítláb érkezett Pannonhalmára. 1865-ben szentelték pappá, 1885-ben lett pannonhalmi főapát. Szívügye volt a tanügy fejlesztése, több iskolát alapított, de nevéhez köthető számos templom restaurálása vagy újak építtetése – írja a TV Keszthely.

„A győri bencés gimnáziumnak is volt igazgatója az 1870-es években. A bencés rend főapátja, aztán esztergomi érsek, bíboros. Nagy kultúrember, történész volt, tehát abszolút ez a tudományos vonal is megvolt, a lelkipásztori vonal is megvolt. A Tihanyi Apátságnak is nagy felújítója volt, több kórházat épített, iskoláknak az újjáépítését finanszírozta. Nagyon-nagyon szegény családból származott, ő úgy Pannonhalmára, amikor növendéknek ment, szerzetesnek, hogy mezítláb érkezett meg a főapátságba, tehát abszolút a nép fiai közül való, és mindent megmozgatott azért – főleg iskolaügy, szociális téren, hogy jó legyen azoknak, akiket rábíztak.”

– mondta Barkó Ágoston, a tihanyi Bencés Apátsági Múzeum igazgatója.

A megemlékezők a Magyarok Nagyasszonya előtt tisztelegve énekelték az Ó nagyasszony című éneket. Ezt követően helyezték el a koszorúkat Vaszary Kolos emlékművénél. A hercegprímás előtt fejet hajtott Keszthely önkormányzata nevében Vozár Péterné alpolgármester, valamint Csótár András és Nemes Klára képviselők, a KDNP keszthelyi szervezete, a Nemzeti Kör és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Keszthelyi Csoportja. Virágot helyezett el Kiss László esperes, aki a szentmise keretében meg is emlékezett a keszthelyi születésű bíborosról.

„Hazaszeretete, a hite és az ország népéhez való ragaszkodása nagyon fontos volt számára. Ugyanakkor pedig fölkarolta mind a város szegényeit, és a diákjait, hiszen alapítványt tett mindkettő részére. Én úgy gondolom, hogy akár az ő tevékenysége mind az oktatásban, akár a szegények felkarolásában, szociális téren nagyon fontos értékű a mai ember számára is, különösen pedig a hazaszeretete.”

– emelte ki Kiss László esperes.

A megemlékező szentmisét a Fő téri templomban tartották, ahol Vaszary Kolost megkeresztelték. A hercegprímás később itt volt elsőáldozó és bérmálkozó is. 1896-ban, Kisboldogasszony ünnepén szentelte fel a templomot, és ajánlotta a Magyarok Nagyasszonya oltalmába. A szentmisén részt vett Manninger Jenő, Keszthely polgármestere is, illetve a megemlékezést rendező szervezetek képviselői.