Vasárnap rajtol a Festetics Vágta Gyenesdiáson (TVKeszthely)

Gyenesdiás színeiben ül nyeregbe a Festetics Vágtán Varga Zoltán. A Nemzeti Vágta előfutamának főszervezője évek óta szeretné összemérni a tudását a versenyzőkkel. A lovas Táltos hátán méreti meg magát vasárnap a Faludi síkon. A futamok mellett számos kísérőprogram is várja az érdeklődőket Gyenesdiáson.

A Festetics Vágtát vasárnap szervezik meg a Faludi síkon. Az idei évben a járvány miatt ez a Nemzeti Vágta első előfutama, így rekordszámú versenyzőt, akár 14 lovast is várnak. A kishuszár futamokban 16-an állnak rajthoz, ez a maximális versenyzőszám. Varga Zoltán Gyenesdiás színeiben áll majd pályára, a versenyző Táltos hátán lovagol. A patás kifejezetten temperamentumos ló, a pálya látványától azonnal izgalomba jön.

„Ő egy igazi vágta félvér. Most a hosszú idő alatt – ugye most már 13. alkalommal kerül a Nemzeti Vágta megrendezésre. Ez egy speciális verseny és speciális lovakat is igényel. Eleinte nagyon heterogén volt az állomány, tehát több típusú lóval is elindultak, több fajtájú, több típusú lóval. Az elején még angol telivérekkel is lehetett indulni, ez nagy előnyt jelentett, ugyanis ezek a lovak, annak idején, amikor a telivéreket elkezdték tenyészteni Angliában, pont a gyorsaságra mentek rá a tenyésztés során.” 

– fogalmazott a TVKeszthelynek Varga Zoltán.

Táltos nem tisztavérű telivér, ezekkel ugyanis már nem lehet a Vágtán indulni. Ezek a lovak azonban versenyzésre vannak kitenyésztve, így a pálya közelében teljesen másképp viselkednek.

A Festetics Vágtára az idén rekordszámú érdeklődőt is várnak, akiknek a futamok mellett számos kísérőprogramot is kínálnak.