Varga László balatoni szállodaigazgató: „Soha nem volt még ennyire erős a nyár” (veol.hu)

Nyertese lehet a pandémiás helyzetnek a Balaton, mert a rengeteg magyar vendég mellett sok külföldi is ezt a tavat választotta a tenger helyett júliusban és augusztusban, vélekedett Varga László, amikor a veol.hu az idei nyárról kérdezte. A balatonfüredi Hotel Aura igazgatója és a Balatoni Kör alelnöke szerint, aki igényli, világszínvonalú idegenforgalmi szolgáltatást is megtalál a Balatonnál.

 

Varga László, a hotel igazgatója mindig is esküdött a világszínvonalra, amit, vélekedése szerint, egyre több balatoni szolgáltató kínál, legyen szó szálláshelyről, gasztronómiáról, borászatról. Az idegenforgalomban ugyanis alapvető szerepe van a kiemelkedő színvonalnak, és a piacon csak az maradhat versenyben, aki erre képes az ágazatban.

– Nem véletlen, hogy ebben a szállodában a nyárzárón az egész világon ismert sztárséfekkel főztünk ismét, mint Molnár Gábor és Somlai Tamás, a kitűnő hangulatról pedig Kökény Attila énekes gondoskodott, érvelt az igazgató. Varga Lászlónak meggyőződése, hogy a kifogástalan szálláshely mellett alapvető jelentősége van annak is, hogy az ember minőségű milyen ételt és italt tesz a vendég elé. Ők ráadásul gyakran készítenek el mindent a vendégek előtt, ahogy történt ezúttal is, és láthatták, hogyan állítja össze a csúcsminőségű italokat az ismert veszprémi házaspár.

– Az embereket érdekli mindez – jegyezte meg az igazgató, aki mindig szem előtt tartotta azt is, hogy a vendégek ismerjék meg a magyar ízeket, ételeket, így kötényt kötött maga elé, és a teraszon főzte-sütötte a finom magyaros lecsókat, nagymamája receptje alapján a tejfölös paprikát.

– A sütés-főzés jól jött, így a vendégek között lehettem, ami számomra nagyon fontos, és gyakran meg is teszem, mondta az igazgató. Mindemellett élére álltak a kezdeményezésnek is, miszerint a szállodák dolgozói ezen a nyáron ott nyaraljanak, ahol dolgoznak. Az igazgató tágabb családjával együtt idén ezt a hotelt választotta, ahol az éves nyaralásra szánt pénzt elköltötték. A balatoni nyarat érintő kérdésre elmondta, ők pünkösdre nyitottak ki, a június „felvezető” hónap volt.

Minden várakozást felülmúlt a július, és gondolták, erős lesz az augusztus is, de azt, hogy ennyire, arra nem számítottak.

Majdnem 96 százalékos kihasználtsággal zárták a hónapot, és a négy éves fennállásunk óta augusztusban érték el a legnagyobb sikert. A magyarok mellett sok németajkú vendég is érkezett hozzájuk, ők korábban a tengerhez mentek, és a teljes vendégkörnek a 15 százalékát adták.

Varga László, a BK alelnökeként úgy tudja, a Balatonnál az említett két hónapban máshol is nagy volt a forgalom, csaknem naponta teltházzal dolgoztak és tömegeket szolgáltak ki az éttermek, strandbisztrók, szállodák. Balatonfüreden például az augusztus 20-i, hosszú hétvégén egy szabad kempingágyat sem lehetett találni, de ez sok helyen jellemző volt a tónál.

– A pandémiás helyzetnek a Balaton nyertese lehet, és mi magunk, magyarok is, vélekedett. Hozzátette, azon túl, hogy az emberek saját hazájukban pihentek, és költötték el a nyaralásra szánt pénzt, közülük sokan rájöttek arra, hogy Magyarországon is lehet nyaralni, kirándulni, túrázni, biciklizni, számtalan új értéket, szépséget felfedezni.

Varga László kifejtette, ők, és tudomása szerint ez jellemezte az idegenforgalom többi szereplőjét is, az idei tavaszi, nyár eleji 2,5 hónapos kényszerszünet miatt a későbbi hatalmas forgalom ellenére sem tudták „hozni” legalább a nullszaldót, de emellett is nagyon örülnek annak, amit elértek. Az ágazatnak a túlélésben nagy segítséget jelentettek a kormányzati intézkedések.

A mostani, második járványhullámról úgy mondta, tapasztalata szerint az emberek fegyelmezettek, az ország működik, a vendégek érkeznek, mindennek óriási gazdasági és munkahelymegtartó jelentősége van.

A további részletek itt elolvashatók.