Változatos műfajok és témák az almádi VasútARTjáró kiállításán (veol.hu)

Huszonhat alkotó műve látható a VasútARTjáró tárlat napokban nyílt kiállításán Balatonalmádiban.

A vasútállomáshoz vezető aluljáróban félévente cserélődnek a tárlatok: júniustól decemberig képzőművészek műveit, decembertől a következő év nyár elejéig helyi fotósok munkáit állítják ki. A napokban nyílt tárlat immár a tizenharmadik aluljáró-kiállítás. A beküldött alkotásokból ezúttal is Jáger István és Fábián László grafikusművész, a VasútARTjáró művészeti vezetője válogatott.

Fábián László bevezetőjében elmondta, a tárlaton 26 balatonalmádi vagy a településhez kötődő alkotó műve látható. Kiemelte, a tárlat célja, hogy az aluljáró látogatóinak – legyenek helyiek vagy turisták, átutazók vagy visszajáró nyaralók – bemutassák a település értékeit. A tárlattól azt is várják, hogy a látogatók – vagyis akik átsétálnak az aluljárón – közelebb kerüljenek a kortárs képzőművészethez. A korábbi évekhez képest a tájképek száma csökkent, egyre több az egyéni látásmódú és kísérletező alkotás. A kiállításon ezúttal is tollrajzok, pasztellképek, olajfestmények és számítógépes grafikák nyomatai láthatók. Az alkotók többsége az utóbbi időszakban készült művét osztja meg a szervezőkkel, sok művészt pedig külön motivál, hogy új munkáját először a VasútARTjáró tárlaton mutathatja meg a nagyközönségnek.

Kulcsár Rita, a Balatonalmádi Turisztikai Egyesület elnöke köszöntőjében kiemelte, büszke lehet a település arra, hogy az aluljárót művészeti alkotások díszítik, ez kuriózumnak számít Magyarországon. Hozzátette, a változatos műfajú és tematikájú alkotások között mindenki megtalálhatja a kedvencét.

A megnyitón közreműködött trombitán Mester Ádám és Szintay Ágoston. A kiállítás december elejéig látható az aluljáróban.