Vadveszély – Vészfékezzen, de ne rántsa el a kormányt (Keszthelyi TV)

 

Kampányt indított a rendőrség a vadbalesetek megelőzése céljából. Azt tanácsolják a  járművezetőknek, hogy a baleset elkerülése érdekében vészfékezzenek a sofőrök, de ne rántsák el a kormányt. A nagy erdőterületek és a gazdag állomány miatt Zalában magas a vaddal történő ütközések száma.

Az autósoknak vadsípokat és szórólapokat osztanak a szarvasbőgés idején. Soós Szabolcs, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője:                                                                                     –  A járművezetők figyelmét arra szeretnénk felhívni, hogy ebben az időszakban a vadbalesetek száma jelentősen megnövekedett, hiszen a szarvasoknak ilyenkor van a bőgési ideje, a párzási szezon. Ebben az esetben a vadbalesetek száma is megnő és erre szeretnénk a járművezetők figyelmét felhívni, hogy adott útszakaszokon, főleg erdővel szegélyezett területeken mérsékeljék a sebességüket és nagyobb figyelmet fordítsanak a vadakra.”

Zala hazánk legerdősültebb területe, így vadban is nagyon gazdag, különösen gímszarvasban. A rendőrség tájékoztatóján a Zala Megyei Vadászkamara titkára elmondta, a vadkárok és balesetek magas számának az is oka, hogy sok az elhanyagolt zártkerti ingatlan. A vadászatra jogosultaknak kötelezettségük van az állományok csökkentésére.

Győrvári Attila, a Zala Megyei Vadászkamara titkára: „Gímszarvas állományunk vonatkozásában több mint 6 ezer egyedet kéne kihoznunk a vadászati évben. vaddisznó állományukból több mint 11 ezer példányt. Ugye nagyon nagy számokról beszélünk. Hogy ez miért ekkora, hogy miért tudunk ennyit lehozni a vadászterületeinkről? Nagyon megváltozott az elmúlt 30 évben a mezőgazdasági szerkezet, az ember kijött a természetből, a zártkerti ingatlanokat nem úgy használjuk, ahogy a földkönyvekbe van, elhanyagoltuk, illetve hagytuk, hogy beerdősüljön” – nyilatkozta a szakember a Keszthelyi TV-ben.

Hozzátette, az elhanyagolt zártkertek miatt a vadak egyre gyakrabban jennek meg a belterületeken, így a közlekedőknek itt is figyelmesen kell haladniuk.