Vádat emeltek a keszthelyi sorozatbetörők ellen (zaol.hu)

Összesen hatmillió forintot meghaladó kárt okozva tört be több helyre a Balaton körül egy hatfős társaság tavaly április utolsó hetétől augusztus végéig. A napokban megszületett vád­irat 22 esetet sorol fel. A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba tájékoztatása szerint a hat férfi ellen lopás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Keszthelyi Járási Ügyészség.


A fiatal, illetve középkorú, zömmel Esztergályhorvátiban élő, javarészt büntetett előéletű férfiak állandó munkahely, rendszeres kereset, jövedelem híján bűncselekményekből jutottak pénzhez.

A csapat a lopásokat előre megtervezve, a szerepeket egymás között felosztva, változó összetételben és létszámban indult gépkocsikkal a bevetésekre a késő esti vagy éjszakai órákban. Megközelítették a kiszemelt, főleg Keszthely környéki településeket, a lopásokra megfelelőnek ítélt, általában külföldiek birtokában lévő ingatlanokhoz már gyalog mentek ketten, egyikük célszerszámokkal az épületek, a zárt gépkocsik zárjait kifeszítette, a nyílászárókat betörte, majd bejutva a kutatást követően a megtalált készpénzt, egyéb értékesíthető holmit magával vitte. A zsákmányt a közelben társával átnézték, a számukra használható tárgyakat magukhoz vették, majd telefonon értesítették a gépkocsival a közelben járőröző társukat, és távoztak. A tolvajok a megszerzett értékeken megosztoztak.

Balatonberényben május 17-én este nyitott ajtó fogadta őket egy Kossuth utcai háznál. Az épületbe egyikük belépett, és kabátot, pénztárcát vett magához, majd távoztak a közel 100 ezer forintos zsákmánnyal.

Előfordult, hogy betörni mentek Nagyhorvátiba, ám a kiszemelt házig nem jutottak el, mert útközben parkoló autóra figyeltek fel, ablakát be­zúzták, és rövidesen négyezer euróval távoztak. Megfordultak a keszthelyi kempingben is, nyitva hagyott autóból 300 ezer forintot loptak el.

Többször a szúnyoghálót kivágva jutottak be az épületekbe, és ez volt a tervük június 28-ra virradóan Zalaapátiban is, de az ablakot vasrács is védte. Már majdnem feladták, amikor észrevették, hogy a bejárati ajtót nyitva felejtette a tulajdonos, így 200 ezer forintos zsákmánnyal távozhattak. Az sem zavarta őket, ha volt valaki otthon, július 29-én késő este Balatonmagyaródon egy Petőfi utcai házba jutottak be hátulról, miközben a teraszon egy társaság hangos zene mellett szórakozott. Innen több tízezer forintot vittek el – írja a zaol.hu.