Sűrűn indulnak menteni a vízirendészet hajói (magyarnemzet.hu)

Az üdülési szezon kezdete óta 65 esetben kellett mentésre indulnia a vízi rendőrség kisgéphajóinak a Balatonon. Július 9-ig 170 bajba jutott fürdőzőt, szörfözőt, wakeboarddeszkást juttattak partra, emellett egy homokpadra futott vitorlás kiszabadítására is hívták a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság egyenruhásait – közölte a vízirendészet a magyarhirlap.hu-val.

 

Nálunk már nemcsak a hétvégeken van főszezon, hanem hét közben is akad dolgunk. Június eleje óta kilenc vízi rendezvényhez kérték a segítségünket, és hamarosan a Kékszalag Nagydíj és a Balaton-átúszás zökkenőmentes lebonyolításához is szükség lesz a közreműködésünkre. Emellett további húsz „vizes eseményen” számítanak a részvételünkre – jelezte a Magyar Nemzetnek Horváth László ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) vezetője.

Elmondta, hogy idén egy megfiatalított járműparkkal, huszonnyolc szolgálati kisgéphajóval, gumitestű vízi járművek új generációjával és Finnországban készült könnyűfém vázú Alumer hajóval vágott neki a szezonnak a BVRK-flotta, jövőre pedig már a rekonstrukcióra váró, 18,5 méter hosszú egykori német vámőrhajót is szolgálatba állítják.

A főszezon egy-egy napján a strandokon és a vízparton együttesen 300-350 ezer nyaraló tartózkodik, a tó 107 kikötőjéből naponta két-háromezer vitorláshajó fut ki a tóra, nem beszélve a horgászok ezreiről – érzékeltette a tó „humán telítettségének” vízi rendészetre nehezedő súlyát a kapitányságvezető. Mint elmondta, továbbra is három kisebb vízimentő szervezettel, a vonyarcvashegyivel, a zamárdival és a siófokival, továbbá a legfontosabb partnerekkel, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával és az Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel állnak kapcsolatban.

A cikk folytatása itt elolvasható.