Utakat is felújítanak Keszthely idei költségvetéséből (zaol.hu)

Pályázati forrásokból megvalósuló fejlesztések és útfelújítások is szerepelnek a város főbb feladatai között a napokban elfogadott költségvetési rendeletben megfogalmazottak szerint.

A tervezetről
A képviselő-testület háromszor tartott munkaértekezletet az intézmények és az önkormányzati tulajdonú cégek vezetőivel a költségvetés tervezetéről, melyet a napokban fogadtak el 9 igen és 2 nem zavazattal.

A város idei költségvetésében 7 milliárd 965 millió 359 forint a kiadás, a bevétel pedig 4 milliárd 119 millió 707 ezer forint. A kettő közötti különbözetet a város a tavalyi költségvetési maradványból finanszírozza. Hitel felvételét nem tervezi az önkormányzat.
A bevételeknél 1 milliárd 226 millió forintot meghaladó állami támogatást, valamint 1 milliárd 315 millió 978 ezer forint helyi adóbevételt terveznek az idei évre. A további bevételek között szerepelnek ingatlanértékesítések is, eladnák a volt tüdőgondozó épületét, az egykori kiskastélyt és a KSAVSE kikötő területét.

Mik a prioritások?
Az idei költségvetés prioritásai között szerepel a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok pályázatainak megvalósítása, utak, járdák, parkolók, közterületek, valamint önkormányzati ingatlanok felújítása.

Az önként vállalt feladatokra 6,2 milliárd forintot fordítanak. Az általános tartalék több mint 52,6 millió forint, ennek nagy részéről a képviselő-testület, kisebb részéről a Városstratégiai Bizottság dönt.

A büdzsében több mint 320 millió forintot különítettek el a céltartalékban. Ebből 500 ezer forint felhasználásáról a polgármester határoz. Az emberi erőforrások bizottsága oktatási, kulturális és szociális feladatokra, reklám- és propagandakiadásokra, sporttámogatásokra és a választásban részt vevők díjazására fordíthat összesen 59,5 millió forintot. Több mint 259 millió forint felhasználásáról a Városstratégiai Bizottság dönt. Választókerületi elképzelések megvalósítására, a környezetvédelmi alap kiadásaira, a Napsugár utcai szociális bérlakások felújítására, önkormányzati lakásépítésre, -vásárlásra és -felújításokra, valamint pályázati költségekre fordíthatják az összeget.

A költségvetési rendeletből az is kiderül, hogy a Városüzemeltető Kft.-nek nyújtott támogatásból megvalósul egy Kossuth Lajos utcai ingatlan tetőfelújítása, a Városi strand szigetfürdői tornyainak festése, a vízimentő híd felújítása, a Helikon strandon kabinbontás és a parkoló bővítése, játszótéri felújítással kapcsolatos közbeszerzés és a Libás strand melletti parkoló kavicsozása. Az intézmények eszközbeszerzésére, fejlesztésére is van forrás, és a civil szervezetek is kapnak támogatást – számol be a zaol.hu.