Ünnepi csobbanás! Zamárdiban egy csomóan megmártóztak (likebalaton.hu)

Egy facebookos felhívásnak köszönhetően közel 25 ember fürdött meg Zamárdiban a 16 fokos Balatonban október 23-án, a nemzeti ünnepünkön. Idősebbek és fiatalok, gyerekek és kutyusok együtt vetették bele magukat a vízbe. Aztán alig akartak kijönni – a likebalaton.hu beszámolója szerint.

Bár megszínezte az ősz a fák lombjait, a levegő hőmérséklete egyáltalán nem emlékeztetett arra, hogy vége lenne a nyárnak. Zamárdiban 24 fok volt a legmagasabb nappali hőmérséklet, hasonló melegre október 23-án még a legidősebbek sem igen emlékeznek.

A “Csobbanás a szabadságért” elnevezésű villám-összejövetel a közösségi oldalon szerveződött és legfőbb célja az volt, hogy kicsit összehozza, megmozgassa a helyieket, vagy a Zamárdiba érkezőket. A kikötőnél össze is verődött közel 150 ember, a legtöbben inkább csak kíváncsiak voltak a bátor fürdőzőkre. Rengetegen érkeztek kerékpárral, volt, akinek épp a célba érve eresztett le a kereke, de Pach Gábor főszervező, helyi pálinkafőző mester, aki minden egyes arra járót megkínált egy melegítő itallal vagy kávéval, csak benyúlt a furgonjába és máris adta a megfelelő szerszámokat a szervizeléshez.

Sokan összejöttek a parton Zamárdiban (Fotó: Krausz Andrea)

– Mi nem megyünk be a vízbe, inkább pálinkázgatunk itt parton – mondta néhány nyaralótulajdonos mosolyogva, bár egyikük megjegyezte, délelőtt mégiscsak bent volt, csak neoprén ruhát vett magára a horgászcsónak kiemeléséhez. Aztán a meghirdetett időpontban, pontosan 14.30-kor egyszerre indultak a vízbe a vállalkozó kedvű fürdőzők.

Nézzétek meg a videót róla:

Volt, aki egészen távol begyalogolt, hogy ússzon egyet, mások lemerülve lubickoltak, apukák gyerekükkel labdáztak, úgy tűnt, hogy ki se akarnak jönni a vízből. A 10 éves Tihanyi Bálintot az anyukája várta a parton egy törölközővel a kezében. Bálint szerint amikor még a lépcsőn állt, akkor hidegnek tűnt a víz, de később már megszokta és nagyon jó volt.

Pach Gábor főszervező Pálesz nevű kutyusával szelte a habokat. A neves pálinkafőző, aki többek között a Destillata nemzetgyőztese is volt úgy gondolta, hogy az ünnepnapon sokan ráérnek és talán akadnak majd olyanok is, akik vele tartanak egy fürdésre. Mint mondta, a klímaváltozás miatt hozzá kell szoknunk, hogy októberben is lehet fürdeni a Balatonban, ráadásul a tó minden évszakban gyönyörű, érdemes kihasználni és lemenni a partra mind a 12 hónapban.

A vízből kilépve kapták el a főszervezőt:

A jó időt Balatonlellén is kihasználták ezen a napon, a BL YachtClub is közös fürdőzést hirdetett, ráadásul ott még egy a parton felállított látványszaunában is felmelegedhettek a csobbanók – írja a további fotókat is közlő likebalaton.hu.

Balatonlellén is csobbantak ezen a napon (Fotó: facebook/Hello Balatonlelle)