Újraválasztották a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnökségét (veol.hu)

A Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége (VeMPSZ) a hétvégén tartotta tisztújító közgyűlését. A 125 küldöttből 73-an vettek részt az összejövetelen, és újraválasztották az elnököt és az elnökséget.

 

Mezei József, a VeMPSZ elnöke évértékelőjében kiemelte, hogy elismerés és tisztelet jár a polgárőrség minden tagjának az önkéntességükért, a közterületen végzett munkájukért és a töretlen elhivatottságukért, amelynek eredményeként Veszprém megye közbiztonsága tovább erősödött. Hozzátette azt is, hogy a megyei szövetség működése biztosított és kiegyensúlyozott volt. A polgárőrök jól teljesítettek Veszprém megyében, sikerült növelniük a pandémiás időszakban is a szolgálati órák számát. Egy polgárőr átlagosan 76,43 óra szolgálatot teljesített. Az elvégzett szolgálat értéke a kapott támogatás több mint ötszörösét tette ki – írja a veol.hu.

A polgárőrök amellett, hogy végzik a napi közterületi, bűnmegelőzési feladataikat, részt vesznek a határvédelemben és a menekültek ellátásában, irányításában is. Az idei tervek kapcsán az elnök megjegyezte, hogy szeretnék növelni a polgárőr-egyesületek létszámát, illetve a szolgálati órákat, továbbá előre akarnak lépni a megyei iroda kivitelezésében, folytatnák a tavaly elmaradt képzéseket, és egy jó hangulatú polgárőrnapot is tartanának. Fontos feladatuk lesz a fiatalítás, mert a polgárőrök átlagéletkora 55–60 év között van a megyében.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke megjegyezte, hogy alapvetően elégedettek a Veszprém megyei polgárőrök munkájával. Az elnök nagyra értékeli azt, hogy a lakosság majdnem egy százaléka, azaz 3080 polgárőr teljesít szolgálatot megyénkben. Stabil az egyesületek száma is, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy az aprófalvas Veszprém megye 117 településén nincs polgárőr egyesület, de szeretnék, ha létrejönne. Az elnök elmondta azt is, hogy a polgárőrségnek van rangja, a kormányzat és az önkormányzatok 60-70 százaléka is kiemelten támogatja a polgárőrséget. Az országban 650 polgármester és 2500 önkormányzati képviselő is polgárőr, sőt az új parlamentben 12 olyan országgyűlési képviselő lesz, aki tagja valamelyik polgárőr egyesületnek. Túrós András elmondta: plusz hétmillió forint érkezik az OPSZ-től a megyébe, az összeget formaruha-vásárlásra, informatikai fejlesztésre és kerékpárok, illetve segédmotoros kerékpárok beszerzésére fordíthatják majd az egyesületek.

Anda György, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese gratulált az eredményekhez. Hangsúlyozta, hogy az a közbiztonság, amely ma a megyét jellemzi, nem lenne ilyen jó szinten a polgárőrök tevékenysége nélkül. Kérte a polgárőröket, hogy minél nagyobb számban legyenek kint a közterületeken, akár önállóan, akár a rendőrséggel közösen, és a járási koordinátorok, egyesületi vezetők még jobban működjenek együtt a helyi rendőri vezetéssel. A közeli feladatok közül kiemelte a megyét is érintő Giro d’Italia kerékpárversenyt, amelynek biztosításához mintegy 450 emberre lesz szükség.

A közgyűlésen elismeréseket is átadtak a huzamosabb időn át kiemelkedő munkát végző polgárőrök részére. Az év veszprémi polgárőre címet Borbély Zoltánnak ítélte oda Veszprém megyei jogú város közgyűlése 2022-ben. A díjat Mezei József adta át a kitüntetettnek. A rendőr alezredes a Balatonalmádi Rend- őrkapitányság vezetője, aki a rendőri hivatása mellett 1991-től polgárőrködik. A Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnökségében 26 éve tevékenykedik, jelenleg elnöki tanácsadóként, és tavaly újjászervezte a megyeszékhelyen a korábban megszűnt polgárőrséget.

Az elismerések átadása után újabb négy évre Mezei Józsefet választotta meg egyhangúlag a 73 küldött a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége elnökének. Megválasztották a szövetség elnökségét is, valamint döntöttek a felügyelőbizottság tagjairól.