Újraélesztik a rezi kiképzőbázist (TV Keszthely)

Egy alapítványi iskola szervez táborokat kadétoknak az egykori rezi hegyi kiképzőbázis területén. Idén júniusban vették birtokba az állami területet, ahol jövőre már barakkokat szeretnének építeni. Reziben működött a Honvédség hegyi kiképzőbázisa, mely legendás helyszín volt a katonák körében.

A Balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola év elején fedezte fel az egykori bázist, amit fél év után birtokba is vehettek. 1995-ben hagyta el a Magyar Honvédség a területet, ma már alig van látható nyoma, hogy szinte minden magyar sorkatona itt kapott hegyi kiképzést a ’90-es évekig. A Néphadseregnek minden feltétel adott volt a Keszthelyi-hegység mészkőnyúlványán. Sziklamászás, kötélpályák és lengőhíd is volt itt – írja a TV Keszthely.

 „Annak idején ez kétezer főt meghaladó létesítmény volt, mi sokkal kisebb létszámban gondolkodunk. Szeretnénk, hogy ha ezek a gyerekek, kadétok, ugye természeti környezetben vagyunk – sátrakat, pavilonokat állítanánk föl, a színházat újra indítanánk és nem csak a harcászat, hanem a kultúra is fontos szerepet játszana az életünkben.”

-mondta el Bárdi-Farkas János, a Balaton-felvidéki Nemzeti Oktatási Nevelési Közhasznú Alapítvány alapítója.

A 23 hektáros területen barakkokat is szeretnének építeni. Most az alapítványi iskola diákjai táboroznak, jövőre pedig bővíteni szeretnék a résztvevők körét. A balatonfűzfői iskola gimnáziumi részén a kezdetektől preferálják a kadétképzést. Együttműködnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel.

 „A honvédelmi alapismeretek tantárgyból lehet érettségit tenni közép szinten és emelt szinten is, ami jogosítja őket arra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen például tovább tudjanak tanulni. Oda már úgy mennek, hogy azok az alapok, amik szükségesek a honvédelemmel kapcsolatos életmódhoz, azzal már rendelkeznek.”

-tette hozzá Bárdi-Farkas Beáta intézményvezető.

A tábor és az iskola célja, hogy ne csak szellemi nevelést, hanem fizikumot is adjanak a tanulóknak, olyan állóképességük legyen, amit a Magyar Honvédség megkövetel. Az intézmény szeptembertől a repülés köré fogja építeni a tananyagát, szerződtek a tapolcai reptér sportegyesületével.