Újraélesztés: régen szakemberekre bíztuk, ma már mi is segítünk

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) szerint egyre nagyobb az érdeklődés az UNIQA Vízimentők Programhoz hasonló kezdeményezések iránt. Bagyó Sándor, a szervezet elnöke szerint ebben közrejátszik a szemléletváltozás is: régen kizárólag a szakértők vették ki a részüket a mentésből, ma már viszont egyre többen szeretnének segíteni a laikusok közül is.

Az UNIQA Vízimentők Program keretein belül 500-an tanulták meg a laikus újraélesztést és 2000 ember próbálta ki a vízimentéshez kapcsolódó ügyességi feladatokat, valamint nézte meg a vízimentők bemutatóit a révfülöpi és az alsóörsi strandokon. Az ingyenes eseménysorozaton gyerekek és felnőttek egyaránt részt vettek, a legügyesebbek pedig ajándékokat is kaphattak bátorságukért.

 

A múlt rossz beidegződéseit felül lehet írni

Bagyó Sándor szerint ez a program az egyik legjobb példa arra, hogy a múlt rossz beidegződéseit felül tudjuk írni, hogy teret adjunk az új, jobb gyakorlatoknak.

– Harminc évvel ezelőtt inkább a szakemberekre bíztuk az újraélesztést, míg ma már azt mondjuk, hogy az a baj, ha nem teszel semmit, ha valakinek szüksége van a segítségedre. Ezzel kapcsolatban mi azt szoktuk hangsúlyozni, hogy az újraélesztést nem lehet elrontani, fontos, hogy végrehajtsuk. Mi azt tapasztaljuk például a balatoni strandokon, hogy összetartunk baj esetén és egyre többen segítenek. Ezt a tendenciát erősíti a biztosítóval közös programunk is: szerintünk a prevenció a legfontosabb. Minden esemény előtt lenne lehetőség megelőzni a bajt, többek között erre szerettük volna felhívni most is a figyelmet – fejtette ki a VMSZ elnöke.

Idén másodjára rendezték meg az UNIQA Vízimentők Programot július 19. és augusztus 19. között. A rendezvény egyik fő célja az volt, hogy rávilágítson, mindenki tehet a balesetmentes vízparti nyaralásért.