Újra miséznek a keszthelyi kórházkápolnában (zaol.hu)

Ismét tartanak szentmiséket a keszthelyi kórház kápolnájában, ahol a koronavírus miatt az elmúlt években nem voltak szertartások. Mostantól szombatonként 15 órakor várják a híveket.

A betegek világnapja alkalmából mutattak be újra szentmisét a 2020-ban felszentelt Via Dolorosa kórházkápolnában.

Szent II. János Pál kezdeményezésére 1993 óta február 11.-e a betegek világnapja, arra emlékezve, hogy 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadettnek, egy 14 éves francia lánynak Lourdes-ban, ahol egy nappal később csodatevő forrás fakadt. Lourdes-ot évente több mint félmillió zarándok keresi fel, és a hivatalos feljegyzések szerint több ezerre tehető a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma.

Mezei András kórházlelkész, a Kis Szent Teréz-bazilika plébánosa most arról beszélt, az évfordulón hagyományosan kiszolgáltatják a betegek kenetét, amelyet az egyházjog 60 éves kor felett évente egy alkalommal javasol, ám fiataloknak is ajánlják, például operáció előtt.

Ezt bárki kérheti, aki kegyelmi állapotban van – fogalmazott András atya –, tehát római katolikus, és ha súlyos bűne volt, előtte elvégezte a szentgyónást. A betegek kenete gyógyító hatású, s bár sokan összetévesztik az utolsó kenettel, fontos leszögezni: nem arról van szó. Ennek hatására lelkileg és testileg megerősödhetünk, és számos csodás gyógyulást is feljegyeztek már.