Újra Helikoni Ünnepségek évét éli Keszthely (Balatoni Futár)

Április 25-27-e között rendezik meg Keszthelyen a hagyományos Helikoni Ünnepségeket, mely programsorozat a dunántúli középiskolás diákság legnagyobb művészeti seregszemléje – írja a Balatoni Futár.

 

A hagyományosan kétévente megrendezésre kerülő kulturális találkozó 2020-ban a járvány miatt kimaradt, 2022-ben már változatlanul folytatódhatott. Tavaly rendkívüli aktualitásként, az Európa Kulturális Fővárosa Program segítségével, a helikoni találkozásokat ünnepelve erősítette meg a város a tradíciót.

A rendezvény szervezését a korábbiak szerint a Golmark Károly Művelődési Központ végzi. A Helikon iránti elkötelezettségükről adnak számot Keszthely közművelődés, oktatási intézményei, múzeumai is, helyet biztosítva a helikoni programoknak.

A fővédnök idén is az alapító gróf Festetics György Bécsben élő leszármazottja, Festetics György lesz, a rendezvény megnyitását jelképező helikoni lángot ismét ő lobbantja fel. A középiskolák már a múlt év őszén tájékoztatást kaptak a tervekről és a nevezési feltételekről nemrég megnyílt a Helikon online nevezési felülete is. A művészeti kategóriák, amikkel jelentkezni lehet, a színjátszás, a versés prózamondás, a komoly- és a könnyűzene, a tánc, valamint a folklór műfajokat ölelik föl.

A Helikoni Ünnepségek hagyományrendszerét számos apró részlet alkotja és adja össze emléktárgyakkal, koncertekkel, előadásokkal, melyek mind hozzájárulnak a sokak által várva várt rendezvény sokszínűségéhez, a helikoni eszméhez. Mint immáron sok év gyakorlata jegyzi, a Helikoni Ünnepségek útmutatás lehet egy művészeti pálya választásához, de megannyi emlék, kapcsolat és benyomás forrása is. Ezek dacolnak az idővel, azaz: megmaradnak, a diákok magukkal viszik és továbbadják mesélve róla, s így időn, távolságon ívelnek át.

Várhatóan mintegy kétezer diákot fogadhat, köszönthet kísérőikkel együtt a város. Egy verseny rangját nagyban meghatározza a produkciók értékelését végző zsűri összetétele is. A rendezőknek a kezdetek óta elismert szakembereket, profi művészeket, közismert előadókat sikerül megnyerni az ítészi feladatra, így garantálható, hogy ez idén is így lesz.

A versenyprogramok a háromnapos rendezvény első két napján több helyszínen, reggeltől késő estig folyamatosan zajlanak majd. A zsűri értékelésére és a minősítésre az utolsó nap délelőttjén kerül sor, a kategóriánkénti fődíjakat, a különdíjakat és a legsikeresebb iskolának járó vándorserleget a délutáni záró rendezvényen, a Helikoni gálán adják át – írja a Balatoni Futár.