Újra él, virul és közösséget épít a Szántódpusztai Majorság (likebalaton.hu)

A szántódpusztai Majorság eddig Csipkerózsika álmát aludta, most új életre kel! Légy te is részese az autentikus élménynek! Kresz Tamással, Szántódpuszta létesítményvezetőjével beszélgetett a likebalaton.hu.

A történelem már a jegypénztárban ránk köszönt: az épület valamikor régen cselédlakás volt és mindig a birtok kertésze lakott itt. Ahogyan a kertész gondozta a rábízott növényeket a Majorságban, Tamás most úgy intézi, irányítja a birtok teendőit.

– Ahogy visszaemlékszem, óvodás voltam Balatonföldváron és az első társas utazásom Szántódpusztára vezetett. 4-5 éves lehettem, amikor az óvodai csoporttal jöttünk kirándulni. Tavasz volt és beharangozták, hogy jövünk lovagolni. Az akkori eszemmel Szántódpuszta nekem maga volt Európa, maga volt a világ. Gyermekfejjel úgy tűnt, itt mindig nagyon érdekes és meghatározó programok voltak. Ez maga a csoda, én itt fogok lovagolni! Élénken él bennem még a ló neve is: Mustang. Az első sikerem is ideköt: meg tudtam ülni ezt a lovat! – mesél Tamás első emlékeiről, amelyek Szántódpusztához kötik. Majd a múltból a jelenbe vágtatunk. – Ádám fiam is itt ült először nyeregben, idén nyáron! Remélem, számára is ugyanolyan szenvedély lesz ez a hely, mint nekem!

Szántódpuszta a ’80-as években Idegenforgalmi és Turisztikai Központ néven volt ismert. A déli parton ez volt az első, s egyetlen turisztikai központ, ahol a látogatók folyamatosan megkapták azt, amit szerettek volna, hiszen volt itt valutaváltás, utazási iroda, 2-3 folyamatosan telt házzal és cigányzenével működő étterem. Lovasprogramok és állandó kiállítások szórakoztatták a látogatóközönséget, emellett búcsúk, vásárok színesítették a nyári időszakot.

Minden olyan fontos momentum megvolt itt, ami egy turisztikai központban elvárás volt. Fényes, üde színfolt volt a Balaton parton és más világ volt ez az egész, mint az akkori valóság, hiszen egy autentikus falusi környezetbe lehetett belecsöppenni a vadkommunizmusból. Az idill mögött a háttér persze nem volt olyan fényes.

A hetvenes-nyolcvanas években az egykori pártvezetés hatalmas pénzeket szánt az építkezésre, átalakításra, de igazán sosem volt rentábilis a működtetés, hiszen anno 100-150 fővel működtették a birtokot, s hiába volt a nyár szenzációs, ami tömegeket vonzott, de a rezsi-, az energia-, a bérköltség és a téli időszak teljesen elvitte a nyereséget. Így nem volt sikeres, nem volt hosszú távon fenntartható.

– A mostani projektben sokkal tudatosabban készülünk az új időszakra. Mert elsődlegesen nem saját munkatársakat fogunk foglalkoztatni, hanem a szolgáltatásokat nyújtó épületeket bérbe adjuk az üzemeltetőknek. Például ott a régi lovarda, ami nagyon sok pénzt vitt el a régi koncepcióban, így azt egy helyi családnak adtuk bérbe, akik üzemeltetik és visszaállítják a Puszta egykor sikeres lovas szolgáltatásait. Értenek hozzá, fiatalok, ambíciózusak, helyiek és eddig nagyon jól és sikeresen csinálják, megtalálták itt a számításukat – vezet körbe Tamás a lovardán.

– Nagyon sok mindenben tudunk együttműködni, munkatársi viszony alakult ki a bérlőkkel. S mivel mindannyian helyiek vagyunk, így helyi embereket szeretnénk itt a Pusztán foglalkoztatni, mindenki 10 kilométeres körzetben lakik. Azok a vállalkozók is, akik itt vannak, tőlük is elvárjuk, hogy 10-20 kilométeres körzetben lakjanak a helytől, ami azért jó, mert velük lehet azt elérni, hogy ugyanaz a kötődés legyen tapintható, mint a mi esetünkben. Érdekes, hogy egyre többen térnek vissza. A büfét és kávézót is például egy olyan hölgy fogja üzemeltetni, akinek a nagyapja is itt született Szántódpusztán. Ilyen formán visszatérünk az új gazdasági modellben oda, ahogyan ez a Puszta egykoron működött. Modern formában hozzuk a fenntarthatóságot, a vad, racionális kereteken belül érzelmi alapra helyezzük a hangsúlyt. S ennek eredményeként megyünk szépen tovább. Olyan közösséget hozunk létre, ami egyedülálló, hiszen nem nagyon van az országban ilyen modell. És ez az egymásra épülő, egymást segítő, egymás érdekeit figyelembe vevő működési mód, amit szeretnénk kialakítani, azoknak a vállalkozóknak fogja meg a kezét és ad biztonságot, akik szeretnének ide becsatlakozni. Ez egy igazi és jó közösség lesz. Ahol a tradíció ad egyfajta olyan alapot, aminek kapcsán előre van vetítve és borítékolva van az üzleti siker. Mert itt mindenki azon fog dolgozni, hogy ez a szekér jól menjen. Jó helyi adottságokkal, egy élő majorságot fogunk bemutatni annak teljes valóságában, élő épületekkel, sok-sok háziállattal, állatsimogatóval. De ez nem is újdonság, hiszen ez is a projekt neve: Szántódpuszta, az élő major.

A 8-15 fős saját munkaerő kizárólag a működésért és a programok szervezésért felel és jó gazdája a területnek. A régi cselédlakások bérelhető apartmanokként születnek hamarosan újjá, ezáltal 80-100 fő folyamatosan tud majd itt szállás-szolgáltatásokat igénybe venni, 20 apartman lesz összesen.

– Szeretnénk bemutatni az akkori időszakot az épületekkel, a népszokásokkal és főleg a történettel. Két komoly, interaktív kiállítás lesz látható. Az egyik Szántódpuszta életét, a helyi emberek összefonódásit és a helyi értékeket tárja a látogatók elé, a Magtárban látható tárlat pedig egy kétszintes kiállítás, amely a búza útját mutatja be – veszi számba Tamás a készülő tárlatok sorát.

– Szántódpusztán heti 1-2 alkalommal sütöttek kenyeret. 25 családé volt az egyetlen kemence és mindig ki volt jelölve, hogy ki mikor süti a kenyerét. Ennek azért is volt komoly tradíciója, mert akkoriban nem voltak üzletek a környéken, itt kellett mindent helyben megtermelni. Ezeket a tevékenységeket szeretnénk bemutatni, amelynek része a búzatermelésén át a kenyérsütés is, ezáltal betekintést nyújtani a régi pusztai emberek életébe, mindennapjaiba. Ezen túlmenően több kisebb helyi értéket bemutató kiállításunk is lesz, így hamarosan nyílik a „Babárium”, ahol népviseletbe öltöztetett babák sokasága lesz majd látható – egyedülálló módon a déli parton. Emellett egy helyi kerámia gyűjtemény, továbbá szeretnénk nyárra megnyitni az egykori helytörténeti kiállítást és a borászati kiállítást is, illetve több időszakos tárlat is meg fog itt fordulni.

Szántódpusztai Majorság a GINOP-7.1.9-17-2018-00010 azonosító számú, „Szántódpuszta Majorsági épületek fejlesztése és látogatóközpont létrehozása I. ütem” c. projekt keretében került megújításra. A Majorság a NÖF Nonprofit Kft. kezelése alatt áll és a helyi értékek bemutatásának támogatásán túl segíti a fenntarthatóságot, biztosítja az épületek megmentését, azoknak új, önálló funkcióval való megtöltését, amelyet gyermekeink és az unokáink is látni fognak.

A teljes cikk a likebalaton.hu oldalán olvasható.