Újra az egyházközség hasznosíthatja a balatongyöröki közösségi ház épületét (Keszthelyi TV)

Lejárt a Jüngling Zoltán Közösségi Ház tartós bérlete, így az egyházközség hasznosíthatja az épületet. A közösségi térként és Tourinform-irodaként működő egykori paplak számos balatongyöröki rendezvény helyszíne volt. Az egyházközség még tervezi, hogy miként használják az épületet.

 

A Jüngling Zoltán Közösségi Ház az elmúlt másfél évtizedben közösségi térként működött és itt volt a község Tourinform irodája. Az épületet 15 éve újította fel az önkormányzat és az egyházközség. A település erőfeszítéseiért cserébe 15 évig tartós bérletben használhatták az épületet. 2022. december végén a megállapodás lejárt. Az idei évtől minden eseménynek és programnak a  és Könyvtár ad otthont.

„Az a nagyterem, ahol most állunk, tulajdonképpen ez ad helyet a szakköri foglalkozásoknak. A Nemzeti Művelődési Intézet jóvoltából több szakkörünk is zajlik párhuzamosan, például van bútorfestés, mézeskalács készítés, gyertyaöntés, illetve tovább folytatjuk most, februári kezdéssel a tavalyi évben elkezdett kosárfonást is. De itt vannak a különféle mozgásos tevékenységek, most leköltözött a gyermek aerobic foglalkozás, ezt leszámítva minden egyéb közösségi foglalkozásnak, összejövetelnek, programnak ez ad helyet.”

-mondta el a Keszthelyi TV-nek Villányi Éva, a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár vezetője.

A művelődési ház látszólag nagy épület, de helyiségeinek száma korlátozott. A vezetésnek most nagy kihívás, hogy minden esemény megvalósulhasson. A szakkörök és foglalkozások nyárig működnek, utána a Györöki Nyári Tárlat és a Kultúrmorzsázó programjainak lesz a színtere az épület.

A Jüngling Zoltán Közösségi Ház 1928-ben épült. Balatongyörök egykori plébánosának nevét viseli az intézmény. Parókiának épült, de ÁFÉSZ iroda is volt itt. Az ezredforduló idejére az elhanyagolt épület életveszélyessé vált, de a györöki lokálpatrióták fáradozásai megmentették a pusztulástól a neoklasszicista épületet.

Az egyházközség számba veszi a lehetőségeket, hogyan tudná hasznosítani ezt az épületet. Amennyiben szükséges átalakítás, szeretnék mihamarabb elkészíteni a terveket és még az idei évben megvalósítani a kivitelezést.