Új villámvédelmet kapott a Balatoni Múzeum (TV Keszthely)

Új villámvédelme van Balatoni Múzeumnak. A 40 éves rendszer megérett a cserére. Az épület, a benn tartózkodók és az itt tárolt műtárgyak védelme miatt kiemelt fontosságú a fejlesztés. A múzeum vezetése a önkormányzati fenntartói forrásból végezte a kivitelezést.

 

A ’80-as évek végén, az épület utolsó nagyszabású átalakításakor telepítettek villámvédelmet a Balatoni Múzeumra. Azóta csak kisebb munkálatokat végeztek a rendszeren, rossz állapotba került, nem töltötte be funkcióját.

„Óriási értékek vannak itt a múzeumépületben, nincsen külső raktárunk. A körülbelül 500 ezer gyűjteményi darab az mind itt található az épületben, úgyhogy nagyon nagy fontosságú, hogy megfelelő legyen az épület villámvédelme is.”  

-mondta a TV Keszthelynek Németh Péter múzeumigazgató.

A kivitelezőnek nem volt könnyű dolga. A Balatoni Múzeum tető gerince 15 méter magas. A tetőt emelőkosaras járművekkel kellett megközelíteni. Három tetőgerincre vezettek acélhuzalokat. A kerítés és a növényzet is kihívást jelentett az épület körbejárásakor. A kiépített rendszer a becsapódó villámot szabályozott körülmények közt levezeti a földbe, ahol eloszlik az energia. 2022-ben kezdte el a terveztetést a vezetés. Cél, hogy folyamatosan fejlesszék az 1925 és 1928 között épült múzeumot.

„Ahogy az elmúlt években is láthattuk, a Balatoni Múzeum mindig tervez be a költségvetésbe, illetve ha elérünk olyan bevételeket, akkor saját forrásból is tudunk az épületre, az infrastruktúrára költeni. Az elmúlt négy-öt évben sikerült is folyamatosan foglalkozni az épülettel” 

– tette hozzá Németh Péter.

A Balatoni Múzeum a Balaton és környéke kulturális és természeti értékeinek gyűjtésével, megőrzésével, feldolgozásával és bemutatásával foglalkozik. Az intézmény nem csak Keszthely, de az egész Közép-dunántúli régió egyik tradicionális szellemi csomópontja, a Balatonnal kapcsolatos ismeretek bázisa.