Új, tematikus túraútvonalakat ad át a Bakony-Balaton Geopark (welovebalaton.hu)

Gazdag természeti látnivalókat felvonultató túraútvonalakkal bővül a Balaton környékének geoturizmusa, amelyek amellett, hogy virtuális tanösvényként is működnek, össze is vonhatók akár egynapos kirándulásokká.

 

Március 5-én hivatalos, geológus vezette megnyitón adják át Halimba új túraútvonalait, erről a Bakony-Balaton Geopark írt Facebook-oldalán, melyet a welovebalaton.hu vett észre.  A gyógynövényes kertjéről ismert települést (amely a Balaton partjáról fél óra alatt elérhető) ezúttal geológiai érdekességeinek és élővilágának megismerésével szeretnék népszerűsíteni.

Négy különböző, 3-4 km hosszúságú, de egymással össze is vonható tematikus útvonalakról van szó, amelyek mindegyike a faluközpontból indul, itt egy térképes tábla is útba igazít. Futó János geológus elárulta, az egyik útvonal Taliándörögd felé indul és tér vissza önmagába (ez egy legelős, erdős nyomvonal), míg a második a Kab-hegy irányába visz – itt izgalmas bauxitbányákkal, kőfejtéses gödrökkel találkozhatunk, a harmadik a szomszéd település, Szőc felé kalauzol, ahol egyedülálló sziklaképződmények adják az útvonal tematikáját. A negyedik pedig horgásztavakhoz vezet, ahol a vizes élőhelyek környezetével ismerkedhetünk meg.

A tematikus túrák geológiai látnivalóival és a környezet élővilágával részletesebben az útvonalak mentén akácoszlopokra kihelyezett QR-kódokon keresztül ismerkedhetünk meg, erről Kovácsné Véber Eszter, Halimba polgármestere mesélt nekünk, majd hozzátette, a közeljövőben felfestésekkel is kiegészítik a túraútvonalak jelzéseit.

A megnyitó a Dr. Szalai Miklós Gyógynövény Tankert és Oktatóközpontban kezdődik szombaton 14 órától, majd a túraútvonalak felavatásával folytatódik Futó János vezetésével. A programon ingyenes a részvétel.